Belföld

Fidesz: az igazságügyi tárca lebuktatta az MSZP-t

Az erzsébetvárosi Fidesz szerint „csúnyán lebuktatta" az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) a VII. kerületi szocialistákat azzal, hogy a tárca közölte: előzetes letartóztatásban lévő polgármesternek nem jár fizetés.

Vattamány Zsolt, a Fidesz VII. kerületi frakcióvezetője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a szocialisták hétfőn Hunvald György (MSZP) erzsébetvárosi polgármester bűntársaivá váltak, „szavazataikkal ugyanis lehetővé vált, hogy a (…) súlyos bűncselekmények elkövetésével vádolt polgármester tovább kapja fizetését a börtönben közpénzből”.

A Fidesz vasárnap közölte: Hunvald György számára február 10-e óta – amióta nem jár be a munkahelyére – az önkormányzat havi 742.560 forint juttatást adott, vagyis az előzetes letartóztatása óta eltelt idő alatt összesen 5.940.480 forintot kapott. Vattamány Zsolt pénteken úgy fogalmazott: amennyi fizetést közpénzből kapott a börtönben ülő polgármester, abból száz iskolás gyermek egész éves menzáját lehetne fizetni. Az MSZP-sek azonban a megszorítások miatt egyre nehezebben élő emberek helyett „a börtönlakó polgármester pártjára álltak” – tette hozzá.

Hangsúlyozta, csütörtökön azonban – az IRM állásfoglalása nyomán – világossá és egyértelművé vált, hogy a szocialisták további „mentegető akciójának” vége, Hunvald György nem kaphatja tovább a fizetését. Hozzátette, álláspontjuk szerint az eddigi kifizetések is jogtalanok voltak.
A frakcióvezető kérdésre közölte: ha az önkormányzat tovább folyósítja a polgármester járandóságait, jogi szankciókkal kell szembenézniük.

Csütörtök délutánig az erzsébetvárosi önkormányzat nem reagált az MTI megkeresésére az IRM közlésével kapcsolatban, miszerint az előzetes letartóztatásban lévő köztisztviselők és polgármesterek esetében – több törvény együttes értelmezésével – a jogi helyzet most is világos, számukra nem jár díjazás.

Hétfőn az erzsébetvárosi Fidesz-frakció kezdeményezte Hunvald György fizetése utalásának megszüntetését, de Bán Imre, a kerületi MSZP frakcióvezetője erre reagálva közölte, a VII. kerületi önkormányzat képviselő-testületének nincs hatásköre arra, hogy megvonja a polgármester fizetését. Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője és Vattamány Zsolt kedden bejelentette, hogy törvényjavaslatot nyújt be a Fidesz annak érdekében, hogy börtönben ülő polgármesterek ne kaphassanak fizetést közpénzből.

Hunvald Györgyöt a Központi Nyomozó Főügyészség tucatnyi tényállással összefüggésben többek között hivatali vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel, hűtlen kezeléssel és csalással gyanúsítja, melyeket bűnszervezetben követett el, így a gyanúsításban foglalt bűncselekményekért a törvény szerint akár 20 éves szabadságvesztés is kiszabható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik