Belföld

Tárki: jön a hárompárti parlament

Óriási fölénnyel vezet a Fidesz, erősödik a Jobbik, s csak három párt jut be jövőre a parlamentbe, ha a pártszimpátiák nem változnak jelentősen - derül ki a Tárki kutatásából.

Továbbra is jelentősen vezet a Fidesz az MSZP-vel szemben, rajtuk kívül pedig csak a Jobbik kerülne be a parlamentbe, ha most lennének a választások – olvasható a Tárki választáskutatási programja keretében végzett szeptemberi vizsgálat összefoglalásában.

Erős a Fidesz fölénye

A Fidesz támogatottsága a felnőtt lakosság körében szeptemberben 36 százalék, szemben a júliusi 39 százalékkal. Az MSZP tábora a teljes lakosság körében a júliusihoz hasonlóan 11 százalék – közölték.

A pártválasztók körében a Fidesz 42 százalékponttal vezet az MSZP előtt, míg júliusban 45 százalékpontnyi volt a különbség.
A biztos szavazó pártválasztók közül 65 százalék a Fideszt támogatja, csakúgy mint júliusban, míg az MSZP szavazótábora 18 százalékon áll, ez az arány júliusban 17 százalék volt. A Fidesz és az MSZP szavazóbázisa között továbbra is csaknem négyszeres különbség van az ellenzéki párt javára – összegezték.

Izmosodik a Jobbik

Szeptemberben a teljes népességen belül 6 százalék a Jobbik támogatottsága, s ez megegyezik a júliusi aránnyal. A biztos szavazó pártválasztók között viszont nőtt a párt támogatottsága: júliusban 9, ebben a hónapban pedig már 12 százalék volt a részesedésük.

Az SZDSZ támogatottsága júliusban és szeptemberben is egyszázalékos volt a biztos szavazó pártválasztók körében. Az MDF megtartotta háromszázalékos szavazótáborát a biztos szavazó pártválasztók körében. A Fidesz és a Jobbik Magyarországért Mozgalom szavazói a legelkötelezettebbek, az MSZP és az MDF támogatói már kevésbé, míg az SZDSZ hívei a legbizonytalanabbak – állapították meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik