Belföld

Bajban van Debrecen az MSZP szerint

A szocialisták szerint tarthatatlanná vált Debrecen idei költségvetése.

Tarthatatlanná vált Debrecen város idei költségvetése, mert a meghiúsult ingatlan-eladások miatt 7 milliárd forint kiesett a bevételi oldalon – jelentette ki Szathmári Károly, a debreceni közgyűlés pénzügyi bizottságának szocialista tagja szerdán sajtótájékoztatón a városban.

Szavai szerint a repülőtér, a megyei könyvtár régi épülete, a Bartók-terem, a Vágóhíd utcai sportcentrum eladásának sikertelensége pótolhatatlan bevételkiesést okoz a költségvetésnek. Ezeket a tételeket azonban még mindig nem vették ki a költségvetésből, valamint a pótlásukról sem gondoskodott a városvezetés – tette hozzá.

Madarasi István, a városi közgyűlés pénzügyi bizottságának elnöke szerint a bevételek 12 százalékának kiesése miatt a költségvetés módosítására is szükség lehet, hogy a város gazdálkodása tartható legyen. Szerinte a városvezetés a kieső összeg mintegy felét a sikeres EU-pályázatok önrészének a jövő évre tolásával, másik felét hitelfelvétellel akarja pótolni.
Megítélése szerint a közgyűlés többségét adó Fidesz-frakció nem volt elég óvatos, hiszen a kiadási oldalon tervezett összegeket már elköltötték anélkül, hogy a bevételi oldal bizonytalanságait kiküszöbölték volna.

Zsiros Zsolt, a közgyűlés szocialista frakciójának vezetője megoldási javaslatként említette, hogy bizonyos önkormányzati cégek költségvetését csökkentsék, a város korábban felvett hiteleit ütemezzék át, továbbá a jövőben érdemes lenne újragondolni a város intézményi hálózatának működését is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik