Belföld

Jelentősen csökken a gáz ára

Tizedével kevesebbet kell fizetni a földgázért október elsejétől.

Október elsejétől átlagban közel 10 százalékkal csökken a lakosságot és a kisfogyasztókat ellátó egyetemes szolgáltatói körben a földgáz ára – közölte a Matos Zoltán a Magyar Energiai Hivatal elnöke az MTI-vel kedden.

A szolgáltatók beadták az ár változtatására irányuló kérelmüket, amit a hivatal megvizsgált és ennek eredményeként az egyetemes szolgáltatóknak legkésőbb szeptember 25-ig meg kell hirdetniük az új árat.

Ez év július elsejével teljes egészében liberalizált lett a magyar földgázpiac. Az eddig közüzemi szolgáltatás, amelyben az árat a hatóság szabta meg 2009. július elsejével megszűnt, de utódja: a lakosságot, a kisfogyasztókat és a távhőtermelőket ellátó egyetemes szolgáltató ára a továbbiakban maximált lesz, azt a hatóság ellenőrzi.

Ebbe a körbe a lakosság mellett azok tartoznak, akiknek fogyasztása óránként 20 köbméter alatt van, de átmenetileg egy éves időtartamra a 100 köbméter alatti felhasználók és a hőtermelők is lehetőséget kaptak arra, hogy egyetemes szolgáltatót vegyenek igénybe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik