Belföld

700 autó egy ember nevén

Összesen 765 autó volt a keszthelyi okmányiroda nyilvántartásában annak a férfinak a nevén, aki társával együtt vásárolt és adott tovább főként bontásra szánt kocsikat, de mindannyiszor „elfelejtették” befizetni az átíratás költségeit - közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.

Az ügyben közokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt folytattak nyomozást, ennek eredményeként a rendőrség vádemelési javaslatot tett a két gyanúsítottal szemben – mondta Csizmadia Péter sajtóreferens.

Az esetre akkor derült fény, amikor 2008 májusában egy asszony feljelentést tett, mert a nevében az egyik férfi mint vevő három alkalommal írt alá gépkocsik adásvételéről szóló biankó szerződéseket. A feljelentő közlése szerint a gépkocsikat nem látta, azok soha sem voltak a tulajdonában, még a járművek azonosítójáról sincs ismerete.

Kiderült, hogy az okmányirodánál összesen 11 gépkocsiról volt olyan adásvételi szerződés, amelyen a feljelentést tévő asszony vevőként szerepelt, ezért vele szemben a járművek tulajdonjog-bejegyzésének elmulasztása miatt az APEH eljárást is indított, és intézkedett, hogy az elmaradt összeget a munkabérből tiltsák le.

A feljelentés kapcsán indult nyomozás során a keszthelyi rendőrök megállapították, hogy a gépkocsikat a két gyanúsított férfi vásárolta úgy, hogy az adásvételi szerződésekre a feljelentő aláírása került vevőként, azonban az autók árát – mint tényleges tulajdonos – az egyik gyanúsított fizette ki. Az is kiderült azonban, hogy több alkalommal a feljelentő saját maga írta alá a szerződéseket akkori barátja, a másik gyanúsított „befolyásolására”, de nem volt tisztában a következményekkel.

A gyanúsítottak nevére összesen 765 autót írattak. Az autók adásvételénél a szerződést minden esetben az egyik gyanúsított vevőként látta el kézjegyével, míg a gépkocsik vételárát a másik gyanúsított fizette ki, aki az autókat saját nevére nem íratta át, így az átírási költségek, illetékek megfizetése elmaradt. Az üzletekhez nevét adó társa jutalékot kapott, s mivel ő jövedelemmel és vagyonnal nem rendelkezett, az illetékfizetési kötelezettség elmulasztása ellenére sem kellett attól tartania, hogy adók módjára, például a keresetéből letiltva hajtják azt be rajta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik