Belföld

Újabb vádemelés a szülésznő ellen

Ismét vádat emeltek Geréb Ágnes ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt - közölte Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

A Budapesti IX. kerületi Ügyészség Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász mellett egy szülésznővel, S. Mónikával szemben is vádat emelt.

A közleményben felidézik: Geréb Ágnes több éve aktív tevékenységet fejtett ki a tervezett otthonszülés mint szülési mód magyarországi népszerűvé tétele érdekében. A vádlott – az általa képviselt Napvilág Születésház Bt.-n keresztül – az otthonszüléssel kapcsolatos ismeretek elsajátítására felkészítő tanfolyamokat tartott a XII. kerületi, Alma utcában található lakásban. Geréb Ágnes a vádbeli időszakban a szülész-nőgyógyász foglalkozástól való eltiltás hatálya alatt állt.

Volt működési engedély

A Napvilág Születésház Bt. az ÁNTSZ-től 2006 márciusában a II. kerületi, Csalán utcai telephelyre általános szülészeti-nőgyógyászati járóbeteg-szakellátás nyújtására kapott működési engedélyt. Az engedély az Alma utcai lakásra mint telephelyre, illetve a fekvőbeteg-ellátó intézményen kívüli szülészeti tevékenységre nem terjedt ki. A vádlott 2007-ben kérelmet nyújtott be az ÁNTSZ-hez tervezett otthonszülésben való közreműködésre szóló működési engedély kiadásához, melyet a hatóság elutasított.

S. Mónika a vádbeli időszakban szülésznői képesítéssel rendelkezett, évek óta kapcsolatban állt a Születésházzal, ahol részt vett az otthonszüléssel kapcsolatos tanfolyamok lebonyolításában, valamint bábaként a tervezett otthonszülések levezetésében is.

Homeopátiás szereket kapott

L-né N. Erika sértett 2007. október 29-ére várta harmadik gyermekét. A terhesség 37. hetében – előzetesen elvégezve egy otthonszülésre felkészítő tanfolyamot – konzultált Geréb Ágnessel, aki tájékoztatta a nőt arról, hogy amennyiben a szülés során bármilyen szövődmény lép fel, akkor szükség esetén mentőt hívnak és a szövődmény ellátására a kórházban kerül sor. A sértett ezzel egyidejűleg S. Mónikát választotta bábának.

A nőnél a jelzett napon, az esti órákban indult meg a szülés. A Születésházba 22 óra körül érkezett meg, ahol S. Mónika megvizsgálta és megkezdte a szülés levezetését. Ekkor a Születésházban tartózkodott Geréb Ágnes is, aki a szülés menetét folyamatosan figyelemmel kísérte. A nő hajlani 1 órakor egészséges gyermeknek adott életet.

A sértettnél néhány perc múlva vérzés lépett fel, melynek elhárítására Geréb Ágnes is bekapcsolódott az ellátásába. A vérző nőt tamponálták és az általa hozott homeopátiás szerekből is adtak neki, majd Geréb Ágnes elhagyta a helyiséget. A sértett vérzése ekkor elállt. A méhlepény további 30 perc múlva sem vált le, ezért S. Mónika – ekkor már a sértett ismételten erősen vérezni kezdett – a hasfal masszírozásával igyekezett a méh összehúzódását elősegíteni és infúziót kötött be. Ezzel egyidejűleg a helyszínre érkezett mentőorvossal együtt a nő kórházba szállítása mellett döntöttek.

A sértett a mentők kiérkezéséig mintegy 6-700 milliliter vért vesztett, kivérzett állapotba került. A sértett kórházi ellátása során oxitocin injekciót alkalmaztak, amelynek hatására a méhlepény további szövődmények nélkül távozott.

Nem megengedett az otthon szülés

“Az otthonszülésnél való közreműködés során mindkét vádlott a foglalkozási szabályok hatálya alatt állt. A vádlottak annak ellenére vettek részt a sértett otthonszülésében, hogy tudták, a hatályos jogi szabályozás szerint a tervezett otthonszülés nem megengedett, és azt is, hogy a lepényi szakban felmerülő szövődmény esetén az annak elhárításához szükséges feltételek nem biztosítottak. Geréb Ágnes és S. Mónika cselekménye foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének minősül. Az eljárást a Pesti Központi Kerületi Bíróság folytatja” – áll a közleményben.

Az MTI pénteken úgy értesült: kórházba kellett szállítani egy újszülöttet Solymáron, mert komplikációk léptek fel az otthonszülésnél. A rendőrség tájékoztatása szerint a szülést Geréb Ágnes vezette le.

Geréb Ágnest 2007 októberében a bíróság jogerősen három évre eltiltotta a szülész-nőgyógyász szakma gyakorlásától egy 2000-ben lezajlott szülés során elkövetetett foglalkozási szabálysértés miatt. Ez év augusztusában pedig egy 2007 szeptemberében levezetett szülés miatt – mivel közben meghalt az újszülött – halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emeltek vádat ellene.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.