Belföld

Azonosították a romagyilkosok fegyverét

A lefoglalt fegyverek között vannak azok is, amelyekkel a romák elleni sorozatgyilkosságokat elkövették - közölte pénteken az országos rendőrfőkapitány Nagykanizsán, a helyi kisebbségi önkormányzat és a rendőrség közös rendezvényén.

Bencze József úgy fogalmazott: “Birtokában vagyunk mindazoknak a fegyvereknek, amelyekkel gyilkoltak”, ezek ott vannak a lefoglalt fegyverek között. Ám a rendőrség mindaddig nem közölhet további információkat, amíg az a nyomozás érdekeit veszélyeztetné, de birtokában vannak a bizonyítékoknak, amelyek alapján tényleges életfogytiglani büntetések várhatnak a támadókra.

Annak kapcsán, hogy a gyanúsítottak elfogását követően többen is kételkedtek abban, hogy a tényleges elkövetők kerültek-e rendőrkézre, a főkapitány kijelentette, “nem romák és ők azok”.

Bencze József beszélt arról is, hogy “ezeknek az embereknek egy része a korabeli skinhead mozgalomnak az aktív fiatal szereplője volt”. “Szinte törvényszerűnek” nevezte, hogy idáig jutottak. “Most látjuk, hogy néhány ember ideológiai megfontolásból borzalmas szélsőséges szintre tud eljutni” – mondta.

Az országos rendőrfőkapitány a kilencedik alkalommal megrendezett tolerancianapon a romákat érintő támadássorozat egyik tapasztalataként azt is elmondta: a nyomozás során nyilvánvalóvá vált, hogy “iszonyú méreteket öltött az előítéletesség”.

Komolyabb szankciók

Kifejtette, hogy szükség van helyi szinten a rendészet megerősítésére, de eszköztelenek a polgármesteri hivatalok. Szerinte meg kellene változtatni a gyülekezési törvényt, és az önkormányzati, valamint a rendőrségi törvényben is módosításokra volna szükség, de többnyire csak kétharmados többséggel lehet a szükséges jogszabályokat módosítani.

Emlékeztetett arra, hogy a jogos védelem kérdésében már voltak változások, a hivatalos személy elleni jogsértések elkövetőit is komolyabb szankciók fenyegetik, a visszaeső bűnözőknek is jelentősebb büntetés jár, de az ezzel kapcsolatos bírói gyakorlat kialakulásához is kell három-négy év. Úgy fogalmazott, hogy a közlekedési szabálysértésekhez hasonlóan – amelyek eredményeként csökkent például a halálos balesetek száma – más jogsértések esetében is zéró toleranciát kellene alkalmazni.

Csökkent a bűnözés

Az országban tíz százalékkal csökkent a bűncselekmények száma, ugyanígy tizedével kevesebb autólopás fordul elő, az emberölések száma nem éri el a 120-at, 29 százalékkal mérséklődött a betöréses lopások száma. Mindezek ellenére el kell azon gondolkodni, hogy miért érzik mégis úgy az emberek, hogy nincsenek biztonságban – fogalmazott.

A szubjektív biztonságérzetet az életkörülmények nagy mértékben befolyásolják. A főkapitány elismeréssel szólt arról, hogy idén eddig hét százalékkal kevesebb bűncselekmény vált ismertté Zalában, és az országban feltárt összes bűneseteknek mindössze a 2,5 százaléka jut a megyére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik