Belföld

Bajnai New Yorkba utazik

Bajnai Gordon miniszterelnök szeptember 20-a és 24-e között hivatalos látogatást tesz az Amerikai Egyesült Államokban, ahol részt vesz az ENSZ Klímacsúcsán és az ENSZ Közgyűlés 64. ülésszakának megnyitóján - jelentette be a kormányszóvivő a szerdai tájékoztatón.

Budai Bernadett közölte, a klímaváltozás problémáját középpontba állító megbeszélést Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kezdeményezésére hívták össze New Yorkban, a rendezvényen több mint 100 állam- és kormányfő, többek között az amerikai, orosz, francia, kínai, brazil elnök és a brit miniszterelnök is részt vesz.

Tájékoztatása szerint a szeptember 22-i tanácskozás megnyitója után a magyar kormányfő részt vesz és fel is szólal a Kiotó-protokoll meghosszabbításáról szóló decemberi koppenhágai tárgyalások politikai támogatásáról szóló kerekasztal-beszélgetésen. Hozzátette: az ENSZ 64. közgyűlése általános vitájának megnyitójára másnap kerül sor New Yorkban, melyen Bajnai Gordon is részt vesz.

A kormányszóvivő kitért arra: a magyar kormányfő a közgyűlés kapcsán több kétoldalú megbeszélést folytat majd, a tervek szerint például Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral. A találkozón szó lesz a globális pénzügyi és gazdasági válság hatásairól, az éghajlatváltozás világméretű kihívásairól és a nyugat-balkáni térségről, valamint az afganisztáni regionális biztonságpolitikai kérdésekről – tette hozzá.

Mint mondta, Bajnai Gordon a találkozó során ki fog térni Magyarország emberi jogi célkitűzéseire, ezen belül tájékoztatja az ENSZ-főtitkárt a Budapesti Népirtás Megelőzési Központ felállításának menetéről.

Jelezte, a magyar kormányfő hivatalos programja során több kétoldalú kormányfői találkozót is lebonyolít, valamint találkozik az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet elnökével.
Bajnai Gordon befektetői csoportokkal, a New York-i üzleti élet képviselőivel, az Egyesült Államokban élő magyarok képviselőivel is találkozik majd, és tart egy előadást a Columbia Egyetemen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik