Belföld

MNB: 800 ezerrel keres jobban az egyik alelnök

Simor András a jegybank elnöke havi nyolcmilliót kap bruttóban, az alelnökök közt nincs nagy egyenlőség, az egyikük majd nyolcszázezerrel keres jobban.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének havi bruttó alapfizetése 8 millió 11 ezer 800 forint, az alapbéren kívül egyetlen juttatást, önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulást kap az elnök, ami az alapbér 5,6 százaléka.

Ugyanakkor az egyik alelnök havi bruttó alapbére 6 millió 409 ezer 500 forint, a másik alelnök havi bruttó fizetése pedig 5 millió 608 ezer 200 forint, ezen felül mindketten önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás címén az alapbér 5,6 százalékát kapják.

A MNB kedden késő délután tette fel honlapjára a vezetőinek juttatott pénzeket, köztük a monetáris tanács tagjainak, illetve a felügyelőbizottsági tagoknak a havi bérét is.

A honlapról kiderül, hogy a jegybanknál az elnök, illetve az alelnökök végkielégítésének mértékét az MNB-ről szóló 2001. évi törvény szabályozza, annak vonatkozó bekezdése szerint mind az elnök, mind a két alelnök 6 hónapos bérnek megfelelő végkielégítést kap, azonban kizárólag akkor, ha a megbízatásuk a megbízatási időtartam leteltével megszűnik.

Az MNB monetáris tanácsa esetében a jegybank elnökén, illetve az MNB alelnökein kívüli monetáris tanácstagok egységesen 2 804 100 forintot kapnak havi bruttó alapbérként, ezen kívül azonban semmilyen havi rendszeres juttatásban nem részesülnek, még önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulást sem kapnak, ellentétben az elnökkel, alelnökkel. (Jelenleg a monetáris tanács tagjainak száma 9, beleértve az elnököt, illetve az alelnököket).

Az MNB-nél a felügyelőbizottság elnöke bruttó 1 201 800 forintot kap havi tiszteletdíjként, ezen felül semmilyen juttatásban nem részesül. A felügyelőbizottság tagjai egységesen 801.200 forintot kapnak tevékenységükért, más típusú juttatásban nem részesülnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik