Belföld

Komoly különbségek a kulturális intézmények fizetéseinél

Bár a kulturális szféra állami, illetve önkormányzati tulajdonú intézményei többnyire költségvetési szervek, több gazdasági társasági formában működő színház, múzeum, zenekar és rendezvényszervező cég is található közöttük.

A kedd kora estig nyilvánosságra hozott adatok szerint a nagyobb
szervezeteknél az átlagos vezetői fizetések 400 és 600 ezer forint
között mozognak, a legmagasabb bér meghaladja az 1 millió forintot, de
vidéken van olyan vezető beosztású alkalmazott is, aki alig keres
többet 70 ezer forintnál.

A felsőbb fizetési régiót képviseli a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár Nonprofit Ktf. főigazgatójának az alapbére havi 838 ezer forinttal; a főzeneigazgatóé 1 millió 25 ezer, a karigazgatóé 740 ezer, míg a gazdasági igazgatóé 750 ezer forinttal. A Nemzeti Színház Zrt. vezérigazgatója 950 ezer forintot, a gazdasági igazgató 650 ezer forintot és 30 százaléknyi költségtérítést kap.

Ezzel szemben például az Objektív Filmstúdió Kft. vezető tisztségviselője az ügyvezető, igazgató bruttó bére 268 ezer forint.

A másik véglet a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a nyírbátori kulturális központot működtető Nyírbátori Kulturális Kft. vezető helyettesének bére, amely 71 500 forint. A nagykállói önkormányzat tulajdonában lévő, közművelődési feladatokat is ellátó Nagykállói Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. igazgatójának 200 ezer forint a fizetése.

Nem csak a közzététel idejében, de módjában is eltérő gyakorlatokkal találkozni. Van olyan intézmény, amelynek honlapján az aktuális hírek között az első helyen szerepel az adatokhoz vezető link, de van olyan is, ahol csak hosszas keresgélés után, egy igen valószerűtlen aloldalon találja meg az állampolgár a vezetői bérezéseket.

A vonatkozó kormányrendelet szerint szeptember 15-től bárki számára hozzáférhető módon, az interneten kell közzétenni minden olyan vezető tisztségviselő pénzbeli juttatásait, aki állami, önkormányzati többségi befolyással működő gazdasági társaságnál dolgozik, a kulturális szférában azonban több olyan intézmény, cég is akadt, amely kedden kora estig ezt nem tette meg, illetve csak a következő napokban szándékozik az adatokat elérhetővé tenni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik