Belföld

A szociális miniszter is vitatja a költségvetést

Nagyobb részt technikai, nem valódi csökkenésnek tartja Herczog László szociális és munkaügyi miniszter az általa vezetett tárca büdzséjének karcsúsodását. A miniszter nem ért egyet a gyermekétkeztetési normatíva tervezett visszavágásával. Sajátosan segítenek a fogyatékosok bentlakásos intézeteinek a költségcsökkentésben.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium költségvetésének csökkenése nagyobb részt technikai jellegű, majdnem az egészet megmagyarázza a gázártámogatás csökkenése, és a járulékcsökkentés hatása – mondta a szaktárca hétfői sajtótájékoztatóján Herczog László szociális és munkaügyi miniszter. A miniszter szerint valójában 10 milliárd forintnyi csökkenésről van szó, ennyiről érdemes beszélni.

Herczog László arra is fölhívta a figyelmet, hogy a szaktárca jövő évi büdzséjét annak összefüggésében kell szemlélni, hogy a teljes tervezett költségvetési lefaragás összege 400 milliárd forint.

Még nem végeredmény

A miniszter egyik válaszából kiderült: nem ért egyet a gyermekétkeztetési normatíva tervezett visszavágásával (ami a 2010-es költségvetés tervezetében szerepel), s szerinte ez még nem a „végeredmény”. Ebben a kérdésben további egyeztetéseket lát szükségesnek.

Az óvodák, bölcsődék normatíváinak csökkenését a járulékcsökkentés teszi lehetővé – válaszolta egy kérdésre Korózs Lajos államtitkár.

Segítenek, hogy leépíthessenek

Az államtitkár szerint a fogyatékosok bentlakások intézményeit negatívan érintő normatíva csökkentést ellensúlyozhatja, hogy áttekintik azt a kormányrendeletet, amely meghatározza a személyi feltételeit ezen intézmények működtetésének. A rendelet megfelelői szakértői áttekintése, s módosítása után leépítésekre, így költségmegtakarításokra nyílik lehetősége ezen intézmények vezetőinek – derült ki az államtitkár szavaiból.

Korózs szerint az érintett intézmények vezetői korábban jelezték, hogy az ominózus rendelet miatt fölösleges státuszokat kell fönntartani. Az államtitkár hozzátette: abból is nyerhető megtakarítás, hogy a szabályozás változása nyomán az ellátottak megtakarításait is föl lehet majd használni, bár ezeket csak magukra az ellátottakra lehet majd költeni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik