Belföld

Bajnainak már csak a költségvetés van hátra

Hétfőn újraindul az, amit Magyarországon parlamenti munkának hívunk. Az erőviszonyok nem változtak jelentősen, a Bajnai Gordon vezette szocialista-szakértői kormány továbbra is kisebbségben dolgozik, míg a Fidesz – Orbán Viktorral az élén – már a 2010-es választási győzelem utáni feladatokat osztja.

Az FN.hu által megkérdezett szakértők szerint előrehozott választással már nincs értelme számolni. Juhász Attila, a Political Capital igazgatóhelyettese szerint az idő előtti voksolásnak mindössze akkor lenne értelme, ha az MSZP-ben tovább mérgesedik a költségvetési vita, így a 31 szocialista képviselő-polgármester szembemehet a kormánnyal.

Indián nyár (Grafika: Rédley Tamás, FN)

Indián nyár (Grafika: Rédley Tamás, FN)

Egy másik verzió szerint pedig maga Bajnai állhat fel, ha úgy érzékeli, hogy programját számára vállalhatatlan módon felpuhítaná a szocialista frakció, ennek azonban egyelőre nincs jele.

Ami biztos, az őszi ülésszak legfontosabb eleme a jövő évi költségvetés vitája lesz, ezen belül továbbra is főként az önkormányzatok és a közösségi közlekedés finanszírozása lehet a leglényegesebb kérdés. Várható, hogy a közbiztonság témáját is kiemelten kezeli az MSZP-frakció. Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a szocialisták ettől remélhetik pozíciójuk javulását.

Lesz dolguk

Az ősszel sor kerül még a pénzügyi rendszer felügyeletének hatékonyabbá tételéhez szükséges törvénymódosításokra, egyes egészségügyi törvénymódosításokra, és az új polgári törvénykönyv vitájára.

Juhász Attila szerint kérdés, hogy az országgyűlés hogyan oldja meg a külföldön történő szavazás lehetőségének megtartását, hiszen az azt szabályozó törvény az év végén hatályát veszti.

Fontos pártpolitika téma lehet még a minden bizonnyal napirenden maradó szlovák-magyar konfliktus, Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogának kérdése, valamint az NBH tevékenysége körül folytatott vita, amellyel kapcsolatban parlamenti vizsgálóbizottság felállítását is kezdeményezték.

A jövővel foglalkoznak

Szomszéd Orsolya arra figyelmeztet, hogy a nyáron megkezdődött választási felkészülés komoly kihívásokat rejt a kormányzó párt számára, elég a miniszterelnök-jelölt vagy a kampány irányítóinak kiválasztására, illetve a választási listák összeállítására gondolni.

„A költségvetés egyértelműen a szezon fő témája, ám a BKV-botrány kapcsán jól láthattuk, hogy bármilyen váratlanul kirobbant botrány típusú ügy könnyen átírhatja a napirendet” – véli a politológus.

Lapunk több szocialista forrásból is úgy értesült, hogy a Bajnai-kormány decemberig az ülésszak összes komoly feladatán „túl akar lenni”, a 2010-es év ugyanis főként a tavasszal esedékes választásokról szól majd, ahol a jelen állás szerint a kormányfő nem indul.

Az FN.hu a helyszínről tájékoztat az első ülésnapról!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik