Belföld

Szaddám-barát pártnál járt Vona Gábor

Vona Gábor, a Jobbik elnöke évekkel ezelőtt részt vett a Szaddám-barát jemeni Baath Párt rendezvényén - írta az Élet és Irodalom pénteki számában.

2003 februárjában “antiimperialista és anticionista ifjúsági konferenciát rendeztek Jemenben, ahol az arab fiatalok mellett csupán két európai ország képviseltette magát, Norvégia és Magyarország. A magyar elvbarátok üdvözletét Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnöke tolmácsolta. Vona mindmáig szemérmesen hallgat arról, kinek az ajánlására került a Jobbik a Szaddám-barát jemeni Baath Párt meghívottjainak listájára” – írta Szaddám Huszein magyar barátai című cikkében Lázár György.

Az írás szerint az 1990-es kuvaiti fiaskó után az iraki diktátornak, a pánarab nemzeti szocialista mozgalom, a Baath vezetőjeként szüksége volt egy propaganda akcióra, ami helyrehozza megtépázott nemzetközi hírnevét. Ehhez európai szélsőséges kispártokat kívántak megnyerni: a szélsőbalt az antiimperialista” jelszóval, a zsidógyűlölő szélsőjobbot pedig az “anticionistával”.

“A trükk bejött. 1999 februárjában számos európai párt kötött együttműködési megállapodást az iraki Baath Párttal, közöttük Thürmer Gyula Munkáspártja, Király B. Izabella, a Magyar Érdek Pártja, és Szabó Albert Magyar Népjóléti Szövetsége. A Munkáspárt képviselője azonban éber volt (…) és elállt a potenciálisan jól jövedelmező üzlettől” – olvasható az ÉS-ben.
Az embargó sújtotta Irak nem tarthatta meg az olajmilliárdokat, ám akadt egy kiskapu, jutalékot utalhattak az általuk megnevezett nemzetközi olajügynököknek.

Király B. Izabella az iraki állami olajtársaság fiktív ügynöke lett és majd ötmillió hordó olaj eladásáért 1,2 millió dollár jutalék illette meg. Király B. Izabella Magyarországon tüntetéseket szervezett, brosúrákat nyomtatott, és havonta utazott jelentéstételre Irakba.

Az ÉS kitért arra is, hogy az olajjutalékokkal való korrupció pénzügyi részleteit az ENSZ 2005-ben publikált Volcker-jelentés taglalja, és számos vizsgálat, illetve per van folyamatban az iraki olajpénzeket felhasználó politikai korrupcióval kapcsolatban.
Vona Gábort az MTI egyelőre nem tudta elérni, és az ügyben a párt sajtófőnöke, Novák Előd sem tudott felvilágosítást adni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik