Belföld

Orbán: elvtársak, ez a dal lesz a végső!

„Elég a megszorításból. Felszólítjuk a kormányt, hogy azonnal vonja vissza ezt a költségvetést!” - mondta Orbán Viktor a Fidesz évadnyitó gyűlésén a Millenárison, ahol most is kilátásba helyezte a felelősségre vonást.

Utolsó évadját kezdi a magyar politika, utolsó költségvetését nyújtja be az MSZP. „Elvtársak, ez a dal lesz a végső” – fogalmazott Orbán Viktor. Szerinte hat hónap van hátra, de annyi idő alatt azért sok dolog történhet. Mint mondta, fontossági sorrendben szólaltak fel a gyűlésen, hiszen a legtöbb figyelmet az önkormányzatokra kell fordítani. (A Fidesz évadnyitó országos gyűlésén előszőr Tarlós István, majd Kósa Lajos kapott szót).

Tarlós Istvánt a nemzet fővárosának leendő polgármestereként mutatta be. „Reményemet azon budapestiek nevében mondtam, akik szeretnének egy élhetőbb várost” – mondta a Fidesz elnöke.

Sokan “gyűjtögető életmódot” folytatnak

„Tanulj fiam, mert azt legalább nem vehetik el tőled” – idézte szüleit Orbán Viktor. Szerinte a huszadik század alapvető életélményét sűríti magában ez a mondat: szinte mindent elvehetnek tőlük, amiről úgy érzik, hogy az övék. Ebben a kiszolgáltatottságban az a gondolat jelentette a reményt, hogy a tudást viszont senki nem veheti el. „Ez volt a XX. századi magyar élmény” – véli Orbán Viktor, hozzátéve: ez az az élmény, amibe ők már nem akartak beletörődni.

De ez az életérzés visszajött az elmúlt hét év, a Gyurcsány-Bajnai-korszak alatt. „A megszűnt munkahelyek, a bezárt kórházak, a lelakatolt iskolák és postahivatalok, a fölszedett sínek korszaka ez. Most készül a hatodik brutális megszorító csomag” – hangsúlyozta Orbán Viktor. „Most már azt sem mondhatjuk a gyerekeinknek, hogy tanulj, mert azt is elvehetik tőlük, vagy meg sem szerezhetik” – fogalmazott, utalva a 2010-es költségvetésre. Hozzátette: itt az első Bajnai-csomag, a sunyi sunnyogás politikája. “Ez az elmúlt 20 év legveszélyesebb költségvetése, mert a gyerekeink jövőjére is veszélyes. Azért veszélyes, mert olyan, mint egy BKV-költségvetés, nagyban” – véli a pártelnök.

Orbán szerint létrejött a végkielégítésből élők társadalmi osztálya, akik – mint tréfásan fogalmazott – gyűjtögető életmódot folytatnak. “Őszöd, Zuschlag, offshore, megszorítás, végkielégítés – öt fogalom, amely a Gyurcsány-Bajnai-korszakot jellemzi.”

“Tanulj, dolgozz, alapíts családot!”

Orbán Viktor úgy vélte, a kormány képtelen igazat mondani. Az igazság az, hogy egyre mélyül a válság az országban, ha nem lenne nemzetközi hitel, fizetésképtelenné válna Magyarország. “Napról napra nő a munkanélküliség, tönkrementek családok, sorsok, és közben nő az állam adóssága. Ennek ellenére a Gyurcsány-Bajnai csapat nem lép hátra, nem kér bocsánatot” – emelte ki a pártelnök. Szerinte ők még jó ideig veszélyt jelentenek majd a válságból kilábaló országra. Mint fogalmazott, őt nem érdekli, hogy miért – tudatlanságból, vagy rosszindulatból – tesznek rosszat az országnak. Hangsúlyozta: az a feladatuk, hogy leváltsák őket, és felelősségre vonják őket az ország tönkretételéért.

Orbán: a kérdés, hogy hol a rengeteg pénz? (fotó: MTI)

“A kérdés, hogy hol a rengeteg pénz?” Képgaléria! (fotó: MTI)

„A kérdés, hogy hol a rengeteg pénz. Most van egy dokumentum, az Állami Számvevőszéknek köszönhetően. Ez az olvasmány választ ad, hogy miért érezzük azt, hogy mindent elvettek tőlünk, amiért mi dolgoztunk meg” – hangsúlyozta Orbán Viktor. Hozzátette: azért vagyunk itt, hogy az egész ország láthassa, sokan vannak még, akik nem akarnak olyan országban élni, ahol a hatalmasokra nem vonatkozik a törvény”.

“Tanulj, dolgozz, alapíts családot, mert ez a te hazád, és amit építesz, azt nem veheti el tőled senki, soha – ezt szeretnénk, ezért küzdöttünk” – mondta Orbán Viktor.

„Elég a megszorításból. Felszólítjuk a kormányt, hogy azonnal vonja vissza ezt a költségvetést!” – mondta Orbán Viktor. Fontos ősz előtt állunk. 2010 lehet Magyarország legfontosabb éve. Arra kérlek benneteket, hogy az ősz során, a választásokig hátralevő időben, a helyzet súlyának tudatában tegyétek a dolgotokat!” – zárta beszédét a Fidesz elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik