Belföld

Nyakó az adatvédelmi biztoshoz fordult UD Zrt-ügyben

Jóri András adatvédelmi biztoshoz fordult Nyakó István, az MSZP országgyűlési képviselője az adatgyűjtési ügyben, és arra kérte a biztost, vizsgálja ki, hogy az UD Zrt. és politikai megrendelői milyen személyes adatokkal éltek vissza.

Nyakó István Jóri Andrásnak írt levelében úgy fogalmaz: “Az UD Zrt. botránya nem csak az állami szervek és a politika világát érinti”. “Az ügynek az a szála sem túl bonyolult, hogy a nyilvánosságra került telefonbeszélgetések szerint Demeter Ervin és Kövér László fideszes képviselők kapcsolatban álltak a törvényesség határain jóval túlterjeszkedő +árnyék-titkosszolgálat+ vezetőivel, és gyaníthatóan olyan megrendeléseket adtak számukra (például Laborc Sándor tábornok külföldi útjairól történő tájékoztatás), amelyek teljesítése kívül esik a jogszerűség határain, amelyeknek teljesítése csak illegális eszközök felhasználásával lehetséges” – írta.

Hozzátette: a nyilvánosságra került információk szerint a cég “nem csak nemzetbiztonságilag szenzitív állami, hanem magánjellegű, személyes titkokat és adatokat is gyűjtött”.
A rendelkezésre álló információk szerint a cég “az illegális kémszoftvereket fejlesztése” mellett környezettanulmányokat is készített, híváslistákat vásárolt, “és olyan titkos megfigyelésre használható haditechnikai termékekkel és szolgáltatásokkal is +kedveskedett+ politikai megrendelőinek, amelyekkel legszemélyesebb adatainkhoz, beszélgetéseinkhez, hálószobatitkainkhoz is hozzá lehetett férni” – fogalmazott.

Nyakó István szerint az UD Zrt.-nél talált környezettanulmányok, egy ügyvédi iroda lehallgatása, valamint a telefonbeszélgetésekben elhangzott állítás, hogy a cég a felszámolás alatt álló MÁV-biztosítótól tömérdek személyes és szenzitív adatot szerzett meg, felveti a személyes adatok kezelésével kapcsolatos jogsérelmet. “Úgy gondolom, hogy ezeknek az embereknek az adatait tisztességtelen és törvénytelen módon szerezték meg, jogosulatlanul tartották nyilván, használták fel és adták tovább (politikai) megrendelőiknek” – hangsúlyozta.
Ezért arra kérte Jóri Andrást, hogy indítson ombudsmani vizsgálatot az ügyben.

“Közös érdekünk, hogy minél hamarabb tisztán lássuk, hogy az UD Zrt. és politikai megrendelői milyen személyes adatainkkal éltek vissza, kik és milyen kérdésekben szegték meg személyes adatainkra vonatkozó adatkezelései jogszabályokat” – fogalmazott a szocialista párt képviselője.

Augusztus közepén már – ugyanebben az ügyben – Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) azóta távozott főigazgatója is vizsgálatot kért Jóri Andrástól.
Az UD Zrt. ügye tavaly ősszel robbant ki. Szeptember 12-én több napilap arról számolt be, hogy a cég ellen előző nap nyomozást indított a Nemzeti Nyomozó Iroda. Ugyanezen a napon Dávid Ibolya sajtótájékoztatón jelentette be: a birtokába került hangfelvétel szerint több egykori és jelenlegi politikus is érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben. Az MDF elnöke a legfőbb ügyésztől és az NNI-től is soron kívüli vizsgálatot kért, amit a Fővárosi Főügyészség később elutasított.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik