Belföld

Szabó Máté: jogszerűtlen volt a gárdisták feloszlatása

Számos okból kifogásolta az Erzsébet téri, a gárda feloszlatása elleni tüntetés rendőri szétzavarását Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Az ombudsman szerint hiányosak a "gyülekezésen fegyveresen, illetve felfegyverkezve való megjelenés szabályai".

Szabó Máté megállapította, hogy a rendezvény feloszlatása során elhangzott felszólítások nem jelölték meg a feloszlatás indokát, ez pedig “a békés gyülekezéshez való joggal összefüggő visszásságot okozott”. A biztos arra is rámutatott, hogy “a különféle célú közterület-használat szabályai nincsenek összhangban, továbbá hiányosak, ez pedig ugyancsak visszásságokat okozott a vizsgált rendezvény rendőri kezelésében”.

Az előállítást önmagában szórólapok, léggömbök birtoklása nem alapozta meg. A biztos kitért arra is, hogy “egy bírósági ítéletben foglalt akár elvi jelentőségű megállapítások nem szolgálhatnak közvetlenül egy rendőrségi intézkedés közvetlen jogalapjává, mert a rendőrségnek a gyülekezéssel kapcsolatosan saját önálló értelmezést kell adnia”.

Mint írta, “a rendőrségnek itt összhatásában kell vizsgálnia azt, hogy a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvényen részt vevő személyek magatartása sérti-e mások jogát és szabadságát, és az okozott jogsérelem – az arányosság elvének megfelelően – milyen intézkedést igényel”. Önmagában az sem dönthető el, hogy bármilyen öltözet viselése, egy adott tartalommal megtartott szónoklat megvalósította-e a garázdaság szabálysértését az adott rendezvényen – fűzte hozzá.

Az előállításokról készült dokumentumokat átvizsgálva a biztos megállapította, hogy “a személyes szabadságot korlátozó kényszerintézkedések, illetve az ezekkel összefüggő rendőri eljárások dokumentációjában komoly hiányosságok tapasztalhatók”. Az ombudsman tapasztalata szerint sokszor nem kérdezték meg a rendőrök az előállítottaktól, hogy kérik-e hozzátartozójuk vagy védőjük értesítését.

Szabó Máté szerint “kérdéses” volt azon személyek előállítása, akiket aztán mégsem hallgattak meg a rendőrök. A biztos a kábelkötegelővel történő bilincseléssel kapcsolatban rámutatott: ha nem biztosítottak azok az eszközök, amelyek a “műanyagbilincs” gyors oldását lehetővé teszik, az sérülés veszélyével járhat, így pedig akár az élethez és testi épséghez való jog is sérülhet. A biztos a helyszíni tapasztalatok, több száz oldal okirat, 16 DVD, számtalan fénykép, valamint közel 30 panasz alapján folytatta le vizsgálatát – áll a közleményben.

A Jobbik közleményben tudatta: egyetértenek Szabó Máté jelentésével, s lemondásra szólítják fel az országos rendőrfőkapitányt és Tóth Gábor budapesti főkapitányt.

A Fővárosi Ítélőtábla július 2-án döntött arról jogerősen, hogy feloszlatja a Magyar Gárdát, az egyesületet és a mozgalmat egyaránt. Ez ellen tiltakozva gyűltek össze július 4-én, szombaton a fővárosban a Magyar Gárda tagjai és szimpatizánsai az Erzsébet téren.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik