Belföld

Marad a csendrendelet Terézvárosban

Jogtechnikai okra hivatkozva nem függesztette fel a terézvárosi szórakozóhelyek nyitva tartását szabályozó rendeletet az önkormányzat képviselő-testülete.

Koltay András, a Broadway Egyesület jogi képviselője szerint a rendeletet azért nem függesztették fel, mert a képviselők szerint a jogszabály hatályát nem lehet felfüggeszteni, így azt csak visszavonni lehetne. Az egyesület ügyvédje szerint azonban ez az ok “mondvacsinált”. Mint mondta: az önkormányzat honlapján fent van a konkrét ígéret, hogy legkésőbb szeptember 10-én, a csütörtöki ülésen felfüggesztik a rendeletet. “Ez az ígéret nem teljesült, az önkormányzat nem tartotta be a szavát, teljesen bizonytalan helyzet állt elő” – mondta Koltay András.

Október végén lesz legközelebb testületi ülés, addig a rendelet mindenképp életben marad. A tárgyalások ugyan folytatódnak a civilszervezetekkel, “de ez megint csak a porhintés része, eddig két ígéret nem teljesült, nehéz a harmadikban hinni” – jegyezte meg az ügyvéd, aki hozzátette: persze részt fognak venni az összes egyeztetésen. Elmondta: eddig is voltak konkrét javaslataik, szerintük vissza kell vonni a régit, és új rendeletet alkotni, továbbra is ezt tanácsolják és reménykednek, hogy találnak valamilyen megoldást. Most azonban újra megerősítést nyert a rendelet, és ezáltal vélhetően elkezdődik a komolyabb betartatása és a vendéglátóhelyek szankcionálása.

Ezért aki nem kapott engedélyt, annak este 10-kor be kell zárnia, éjjel 1-kor pedig mindenkinek. Aki 22 és 1 óra között nyitva lehet, annak a helyzete is teljesen bizonytalanná válik, mert a rendelet szerint a lakók döntése alapján ezt az engedélyt vissza is lehet vonni. Ezért teljesen kiszolgáltatottak még azok a vendéglátók is, amelyekkel soha semmilyen probléma nem volt – mondta Koltay András.

Az egyesület bízott a számukra kedvező döntésben, ezért csütörtökre nem terveztek demonstrációt, de a közeljövőben biztosan tartanak majd – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik