Belföld

Hogyan szabadult ki Deutsch?

Taba Lajos elvtárs jelentéseiből kirajzolódik, hogyan is szabadult Deutsch és Kerényi Prágában. Az elhárítás volt embere, fedősztorija szerint főkonzul, 1989-ben intézkedett – olvasható Révész Béla 4 lábjegyzetében az ÉS-ben.

Az állambiztonság fokozott figyelmére számíthatott a prágai per, amelynek érintettje 9 magyar állampolgár volt. A fiatalemberek közül végül is kettőt, a tüntetés szervezőit, bujtogatóit akarták példás büntetésben részesíteni. A háttérben azonban a jog helyét fokozatosan a politika vette át, lényegében erről szólnak Taba elvtárs jelentései. Az első 1989. augusztus 9-én született.

„A hazai eligazításnak megfelelően felkerestem Alois Lorenz elvtársat, a miniszter első helyettesét. Köszöni a szívélyes üdvözleteket, hasonló jókat kíván Pallagi Ferenc elvtársnak és a BM többi vezetőjének. Javasolja a tervezett találkozó időpontját október 15. után egyeztetni.
Az üzenetnek arra a részére vonatkozóan, miszerint a meglévő politikai, gazdasági problémák miatt ne engedjük meg kölcsönösen, hogy a két szolgálat szembekerüljön egymással, A. Lorenc úgy reagált, hogy véleménye szerint a szocialista országok baráti szolgálatainak vezetői – ahogy ő ismeri – jelenleg olyan tapasztalt, megfontolt, és politikai érzékkel rendelkező személyek, hogy ilyesmit nem engednek meg.”

Tíz nappal később már kamatoztatni is kellett a jó kapcsolatot: ekkor már a 68-as megemlékezésen felbukkant 9 magyar ügyében kellett eljárni, pontosabban kettőt tartottak fogva, őket a közrend megzavarásával vádolták.

„Kérem dr. Dankó László ezredes Csoportfőnök-helyettes elvtárssal soron kívül közölni:
Deutsch Tamás és Kerényi György ügye az elmúlt két nap során jogi ügyből fokozatosan politikai üggyé vált.
A hétfő esti tüntetés és letartóztatások után fedőfoglalkozásomhoz, konzuli munkához rendőri, belügyi vonalon minden segítséget megkaptam a baráti szervtől. Olyan gesztusokat tettek, ami lehetővé tette, hogy szerdán hét magyar állampolgárt kiszabadítsunk a kilenc közül. A. Chmelicek, a prágai főkapitány azt is lehetővé tette, hogy újságírók jelenlétében találkozzak a még most is letartóztatásban lévőkkel.”

A jelentésben először azt írta: „Csütörtökön már tudtuk, hogy pénteken átadják a két magyar ügyét az ügyészségnek. Péntek reggel még a büntetés összegében is megegyeztünk előre a Legfőbb Ügyésszel.” De a folytatásban már a helyzet megváltozásáról értesülhetünk: „Csütörtök délután már kaptunk olyan névtelen telefonokat, amelyek követelték a két „főbűnös” példás megbüntetését. Érezhetően kezdett megváltozni az üggyel kapcsolatos politikai megítélés.”

Persze a politika az események ütőerén tartja a kezét, Taba arról ad hírt: „A KB jogi alosztályának vezetője – régi, jó baráti kapcsolatom – elmondta: délután 14.00-kor eligazítást tartanak a cseh főügyésznek és a cseh igazságügyi miniszternek.” De egyúttal nehezményezi a magyarországi reakciókat is. „A politikai vezetés erőteljesen kifogásolta elsősorban a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap c. lapokban megjelent írásokat.” Ezek arról szóltak, hogy Prágában ostromállapot van, páncélautókat vetettek be és közel 70 ezer fő volt a téren stb. Nyugati újságírókra hivatkoztak – akik a valósághoz hű adatokat közöltek.

A lényeg, hogy mindezek hatására is a két magyar fiatalnak példás büntetést követeltek. „Operatív kapcsolatommal elemeztük a kialakult helyzetet és megállapítottuk, hogy egy kezdődő magyarellenes kampány kezdetét láthatjuk. Fennáll annak a veszélye is, hogy esetleg elhúzzák a két fiatal ügyét, vagy esetleg le kell tölteniük a büntetésüket”– számolt be Taba elvtárs.

„Információink szerint a két magyar ügyében a belső hatalmi harc érdekei döntöttek” – elemzi az akkori helyzetet Révész Béla, és a példás büntetést követelők látszottak erősebbnek. „Vasárnap-hétfőre azonban az ügy politikai hatása visszájára fordult. Egyre több jelzés szerint a közvéleményben elterjedt, hogy a magyarok képesek harcolni saját állampolgáraikért, míg ez a csehszlovák szervekről nem mondható el.”

(A per további folytatásáról az ÉS-ben olvashat!)

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.