Belföld

Fico végre európai politikusként viselkedett

„A magyar fél konfliktuskerülésére, megegyezési szándékára Fico nem válaszolhatott agresszióval a végtelenségig, így elmondható, hogy ma végre európai politikusként viselkedett" - állapította meg a Bajnai-Fico-találkozó kapcsán a Progresszív Intézet.

A magyar kormányfővel szemben tanúsított előzékenységével, a folyamatos egyeztetés és párbeszéd indítványozásával a magyarok számára eddig ismeretlen arcát mutatta a szlovák kormányfő – írta elemzésében a Progresszív Intézet.

Hozzátették: magyar szempontból mindenképpen komoly eredményként könyvelhető el, hogy Fico is aláírta, elfogadja az EBESZ kisebbségi főbiztosának ajánlásait a szlovák nyelvtörvény módosítására vonatkozóan. A főbiztos, Knut Vollebaek nem sokkal ezelőtt eléggé egyértelműen elítélte a nemzeti kisebbségek jogait korlátozó törvényt.

Noha a legkényesebb kérdésben, Sólyom László kitiltásának ügyében nem meglepő módon egyik fél sem engedett, és Fico a közös sajtótájékoztatón nem mulasztotta el ismét hazugságnak minősíteni az államnyelvtörvény módosítását ért magyar vádakat, az elfogadott 11 pontos nyilatkozat hangneme és tartalma akár bizakodásra is okot adhat – tartalmazza az elemzés.

„A nyilatkozat, noha a nyelvtörvényre vonatkozó megegyezést leszámítva jórészt szimbolikus gesztusokból áll, megteremtette a szlovák-magyar kapcsolatok normalizálásához szükséges pozitív hangulatot. A kérdés csak az, hogy mindebből mit visz haza Fico” – írták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik