Belföld

Bezárt az absztinens kávézó

Bezárt az ország egyetlen, szenvedélybetegek foglalkoztatását, társadalomba való visszailleszkedését segítő úgynevezett absztinens kávézója Pécsett a közelmúltban. Elfogytak a vendégei.

Kiss András, a vendéglátóhelyet működtető Mérföldkő Egyesület rehabilitációs intézményének vezetője elmondta: a lépésnek anyagi okai voltak. Egyre kevesebb vendég tért be az Ultra névre keresztelt belvárosi kávézóba, amely profiljából adódóan nem tartott alkoholos italokat, nem üzemeltetett játékgépeket, így forgalma annyira csökkent, hogy a működtetés költségeit már nem tudta kigazdálkodni.

A vezető utalt rá, hogy az egyesület 2006-ban nyitotta meg a vendéglátóhelyet, a beruházáshoz szükséges másfél millió forintot pályázat útján nyerte. Az Ultra alkalmazottai az egyesület Kovácsszénáján működő rehabilitációs otthonának lakói voltak, és e védett munkahely révén igyekeztek visszailleszkedni a társadalomba. A fiatalok legfeljebb egy évig dolgoztak a kávézóban, utána máshol vállaltak munkát, helyüket pedig az otthonból kikerülő társaik vették át.

Kiss András elmondta: most egy másik, alacsonyabb fenntartású helyet keresnek, ahol néhány hónap múlva újra kinyithatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik