Belföld

Megfigyel a kínai nagytestvér

Kínai kémprogram működését leplezték le Magyarországon. Egyelőre annyit tudni, hogy térfigyelő kamerák szoftverébe telepítették a programot, amivel Kínában nyomon követhették, mi történik az adott objektumban.

Valószínűleg nagy botrányt kavar majd, hogy egy magyar vállalkozás IP-térfigyelő biztonsági kameráinak eszközmeghajtóiban kínai kémprogramot fedeztek fel. A technet.hu írása szerint a kínai Green Dam program felbukkanásáról van szó, amit eredetileg azért fejlesztettek ki az ázsiai országban, hogy az internetező kínai fiatalokat megóvják a pornográf és erőszakos tartalmak letöltésétől. Úgy tervezték, hogy júliustól csak olyan számítógépeket, laptopokat lehetett volna forgalomba hozni Kínában, amelyeken kötelezően fut a Green Dam.

A jelek szerint a programot másra is alkalmazzák Kínában. Bódis Ákos, a Sunbelt magyarországi képviseletének vezetője elmondta, hogy a Green Dam hasonlóan működik a klasszikus jelszófigyelő alkalmazásokhoz, mint például a Zbot: beállítása révén minden tartalmat képes megfigyelni, illetve továbbítani megbízójának.

A Sunbelt egyik viszonteladója, egy magyar vállalkozás, hálózati, IP-térfigyelő biztonsági kamerák eszközmeghajtóiban felfedezte a Green Damet. A kamerákat felszerelő céghez ugyanis az ügyfél gyakori panasszal érkezett: különböző fájlok mentésekor számos esetben lelassult, illetve lefagyott a kliens oldali gép, gyakran a teljes rendszer is, és hasonló jelenség történt nyomtatási parancs kiadásakor is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik