Belföld

Fix pénzt kapnak a kórházak

Az év hátralévő részében bevezetik a fix finanszírozást a kórházaknál - közölte Székely Tamás egészségügyi miniszter szerda este, miután véget ért az a konzultáció, amelyet kórházigazgatók, szakmai szervezetek vezetői kértek Bajnai Gordon miniszterelnöktől.

Az egészségügyi tárca vezetője elmondta: a részleteket jövő hétre dolgozzák ki, és küldik meg a szakmai grémiumoknak, hozzátéve, várják a szakmai szervezetek javaslatait is. Bajnai Gordon a találkozón ígéretet tett arra, hogy amennyiben év végén az Egészségbiztosítási Alapban (E-alap) marad forrás, azt az ágazatban használják fel – mondta a tárcavezető.

Attól, hogy októbertől bevezetik a fix finanszírozást több pénzt nem kapnak a kórházak – nyilatkozta Csiba Gábor, a Borsod Megyei Kórház főigazgatója szerda este az MTI-nek, miután véget ért a szakmai szervezetek Bajnai Gordon miniszterelnökkel folytatott tárgyalása.

A főigazgató, aki a találkozón a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért elnökeként vett részt, elmondta: szerettek volna megállapodni arról, hogy az év elején zárolt 13,5 milliárd forintot visszajuttatja a kormányzat a kórházaknak, de azt a választ kapták, hogy több pénzt nem kapnak. Ezzel nem értettek egyet – fűzte hozzá.

A kórházvezető úgy gondolja, hogy mivel több pénzt nem kapnak, a meglévő forrásokat fogják másképp elosztani, ami csak kis könnyebbséget jelent majd az intézmények számára.

Az elosztási technikáról még nem tudott nyilatkozni a főigazgató, de azt valószínűsíti, hogy az első kilenc hónap kifizetett teljesítményét fogják alapul venni és ennek valahány százalékát fogják visszaosztani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik