Belföld

Nem lesz szlovák-magyar találkozó?

Valószínűleg nem lesz a hét végén szlovák-magyar államfői találkozó, mert azt a magyar fél lemondta - jelentette a SITA hírügynökség a szlovák elnöki hivatalra hivatkozva. Sólyom László hivatala szerint nem volt egyeztetett találkozó, de ez még nem is lenne időszerű.

A korábbi bejelentések szerint Ivan Gasparovicnak és Sólyom Lászlónak a visegrádi négyek államfőinek hétvégi lengyelországi csúcstalálkozóján kellett volna magyar kezdeményezésre külön megbeszélést tartania. Marek Trubac, a szlovák államfő szóvivője szerint Pozsony támogatta a magyar kezdeményezést, és a budapesti szlovák nagykövet útján jelezte Sólyomnak, hogy Gasparovic szívesen találkozna vele. A magyar elnök válasza negatív volt – írja a SITA.

Sólyom László a szlovák fél által meghiúsított révkomáromi látogatásával összefüggésben jelentette be, hogy a visegrádi négyek államfőinek lengyelországi csúcstalálkozóján szeretne külön megbeszélést folytatni Ivan Gasparoviccsal. A szlovák fél érdeklődést mutatott a találkozó iránt, de azt később Budapest lemondta azzal az indoklással, hogy választ vár arra a diplomáciai jegyzékére, amelyben jelezte: bocsánatkérést vár el Szlovákiától, amiért a magyar köztársasági elnököt augusztus 21-én nem engedték be az országba Szent István király szobrának révkomáromi felavatására.

„Dolgozunk rajta. A válaszokat belátható időn belül átadják. Ugyanakkor választ várunk kérdéseinkre, amelyeket Peter Weiss nagyköveten keresztül tolmácsoltunk” – közölte a SITA-val Peter Stano, szlovák külügyi szóvivő.

A magyar oldal álláspontja, hogy amíg nem érkezik válasz korábbi diplomáciai jegyzékére, a melyben az augusztus 21-ei incidensre kért a szlovák féltől magyarázatot, addig nem időszerű Sólyom László magyar és Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök találkozójáról tárgyalni – közölte Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) főosztályvezetője.

A főosztályvezető közölte, nem igaz, hogy lemondták volna a találkozót, hiszen egyfelől nincs kölcsönösen egyeztetett találkozó, amelyet egyáltalán le lehetne mondani, másfelől a kedd délelőtti ezirányú kezdeményezésre még nem is adott választ a KEH – tette hozzá. Csupán előzetesen jelezték, hogy továbbra is várják a jegyzékben megfogalmazott kérdésekre a választ az augusztus 21-ei szlovák döntéssel kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik