Belföld

Megelőzhetők lettek volna a romagyilkosságok

A Nemzetbiztonsági Hivatal négy hibát vétett a romagyilkosságok felderítése közben, amelyek nélkül már korábban elfoghatták volna az elkövetőket – jelentette be Ficsor Ádám a nemzetbiztonsági bizottság ülésén. Két-három ügyintéző és két-három vezető hibázott, a mulasztásoknak személyi következményei lesznek.

A polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter a az NBH és a rendőrség együttműködését vizsgáló jelentés alapján kiemelte, hogy a hivatal szakszolgálata kiemelkedő munkát végzett. Ezzel a bizottság minden tagja egyetértett.

Négy hiba

Voltak azonban hibák, a miniszter négyet nevezett meg. A vizsgálat „rendszerszintű problémákra” mutatott rá, amelyeket Ficsor Ádám nem fejtett ki részletesebben. Másodikként említette, hogy az NBH „debreceni kollégája” nem dolgozott kellő alapossággal, aminek személyi következményei lesznek. Harmadikként nem volt kellően alapos az értékelő-elemző munka, amelynek köszönhetően pedig a gyanúsítottak már sokkal korábban képbe kerülhettek volna. Ennek is fegyelmi eljárás lesz a következménye. A tárcavezető negyedik hibaként „procedurális problémákat” említett.

Az NBH jogi főosztálya például nem továbbított egy javaslatot, amely
külsőengedély-köteles ellenőrzés kiterjesztésére vonatkozott. A miniszter arról is beszélt, hogy az NBH többször adott információt a rendőrségnek a lehetséges elkövetőkről, de K. István nem került be ebbe a sorba, holott az adatok alaposabb elemzésével felmerülhetett volna a neve. A mulasztásokban 2-3 ügyintéző és 2-3 vezető érintett, akik ellen fegyelmi eljárást indítanak – hangsúlyozta Ficsor Ádám.

Nem belső információ volt

A nyomozó szervek vezetői rendkívüli, zárt ülésen számoltak be kedden a romagyilkosságok ügyében végzett munkáról és arról, hogyan szivároghattak ki információk. A testület Ficsor Ádám leköszönő titokminisztert, Bencze József országos rendőrfőkapitányt, Petőfi Attilát, az NNI igazgatóját és az elhárítás szakértőit hallgatta meg.

A kiszivárgott adatok Ficsor szerint nem belső dokumentumok, de az ügyben ismeretlen tettes ellen feljelentést tesznek. Az internetre augusztus 29-én került fel egy háromoldalas dokumentum, amely szerint a romagyilkosságok egyik feltételezett elkövetőjét már korábban is figyelték a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok, de amikor az fegyvervásárlásába kezdett, megszüntették a titkos adatgyűjtést. A másik gyanúsított pedig állítólag a Katonai Biztonsági Hivatal „titkos kapcsolata” volt.

A nemzetbiztonsági bizottság ülésén Tóth Károly, a testület szocialista elnöke úgy fogalmazott: bár a szolgálatok érdemi és tényszerű vizsgálatot folytattak, a bizottság fideszes és szabad demokrata tagjai új vizsgálat lefolytatását kérték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik