Belföld

Kenedi betekinthetett az iratokba

A hadtörténelmi levéltár a bíróság ítéletének megfelelően betekintést engedett Kenedi Jánosnak az általa kért (pártállami állambiztonsági) iratba - erősítette meg korábbi közlését a Honvédelmi Minisztérium hétfőn.

A HM közleménye szerint a kutató által a Belügyminisztérium ellen indított perben a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) 2005 januári végzése rögzítette, hogy Kenedi János a “Hadtörténeti Intézetben megjelenjen és ott az iratokban betekintsen”.

“2005. október 19-én Kenedi János és ügyvédje a levéltárban be is tekintettek a dokumentumokba, a látogatást tényét Dr. Schmidt Zoltán önálló bírósági végrehajtó képviselője, dr. Csapó Annamária rögzítette. A dokumentumok másolását azonban nem engedélyezték, hiszen arra a bírósági végzés nem adott felhatalmazást.

A látogatást és a betekintés tényét jegyzőkönyv bizonyítja” – tartalmazza a HM hétfői közleménye, hoozátéve, hogy a jegyzőkönyvben – amit Kenedi János maga hitelesített aláírásával – szerepel, hogy “… az iratot a kötelezett munkatársa bemutatta, betekintésre átadta a végrehajtást kérő részére (…) A kötelezett munkatársa a végrehajtási lapon feltűntetett további 7 irat fellelhetéséről felvilágosítást nem tud adni” .

Megtagadták

Ezzel kapcsolatban a Kenedi János a napokban úgy nyilatkozott: a kérdéses irat 27 nyílt oldalára, illetve annak is csupán az első oldalára rátekintett, ám mikor e célból 2005 októberében jogi képviselőjének és a PKKB végrehajtási bírájának társaságában bement a Hadtörténeti Levéltárba és másolatot kért, ezt megtagadták.

“A BM ellen indított per során a HM-ről egyáltalán nem volt szó, és a bíróságok ítéleteiben sem. Így csak hazugságnak minősíthetem, amit a HM állít, hogy betekintettem volna ebbe az iratba, s erről jegyzőkönyv készült” – mondta Kenedi János korábban.

Nyolcból egy

A HM hétfői közleménye újólag rögzíti, hogy a Kenedi János által keresett nyolc dokumentum közül csupán egyet tárolnak a hadtörténeti levéltárban, amely a dokumentumnak nem tulajdonosa, csupán letétként őrzi azt, afelett rendelkezési joga nincs. A rendelkezési joggal a Belügyminisztérium jogutódja bír, így azt is a jogutód határozhatja meg, hogy ki és milyen feltételekkel tekinthet be az irat-együttesbe.

“Amennyiben arra felhatalmazást kap a Honvédelmi Minisztérium, biztosítja a dokumentum másolását is” – közölte a tárca.

Kenedi János kutató mindmáig nem ismerhetett meg olyan általa kért pártállami állambiztonsági iratokat, melyekbe a betekintést a magyar bíróságok már évek óta jogerős ítéletekben biztosították részére. Mi több, idén májusban a strasbourgi bíróság is megállapította, hogy a magyar állam szervei jogellenesen jártak el az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik