Belföld

Bajnai pénzt pumpál a rendőrségbe

Több rendőr lesz az utcákon és a kis értékű lopások ügyében is nyomozhatnak majd a rendőrök, mondta Bajnai Gordon, amikor ismertette tízpontos közbiztonsági intézkedéscsomagját. A Fidesz szerint mindez csak üres duma.

A kormányfő a Rendőrtiszti Főiskola hétfői budapesti tanévnyitóján azt mondta, 2010-től szerződéses rendőrök állhatnak szolgálatba, ötven százalékkal több rendészeti főiskolást képeznek, így ezer rendőrrel lesz több az utcán.

Nem bírták a hőséget (Fotó: MTI)

Nem bírták a hőséget (Fotó: MTI)

Az intézkedések között említette, hogy létrejön a településőrség, és hogy a kis értékű lopások ügyében is nyomozhat majd a rendőrség.

Bajnai Gordon elmondta, megemelik a polgárőrség támogatását, segítik a roma fiatalok rendőrré válását, több pénz lesz térfigyelő kamerákra; 600 millió forinttal megerősítik a Nemzeti Nyomozó Irodát. Hozzátette: a rendőrök részt vehetnek konfliktusmegelőző képzéseken, illetve új szolgáltatás lesz a testület részéről a közbiztonsági tanácsadás.

Határozott lépések

Mindezekből az intézkedésekből világosan látszik, hogy a válságkezelő kormány nem pusztán a gazdaság kármentesítésén dolgozik, hanem határozott lépésekkel óvja a hétköznapok biztonságát is – hangsúlyozta.

reakció

Az MSZP támogatja a kormány közrend és közbiztonság megerősítését célzó tízpontos programját – mondta Juhász Ferenc, a párt elnökségi tagja. “Az elmúlt időszakban nem lehetett nem hallani az emberek kiáltását, amellyel biztonságot követelnek, és mi mindent megtettünk és megteszünk a későbbiekben is annak érdekében, hogy megszilárdítsuk az emberek biztonságérzetét és megerősítsük a bűnmegelőzést” – közölte a képviselő, hozzátéve: “az elkövetőknek pedig azt üzenjük, hogy bűn nem marad büntetlenül”.

A Fidesz szerint a kormány több rendőr helyett “üres dumával” szeretné az embereket megnyugtatni – reagált a kormányfő szavaira hétfői sajtótájékoztatóján a Fidesz a helyettes szóvivője. Bajnai Gordon rendőrtiszti főiskolán elmondott beszéde erőtlen, gyenge és semmitmondó volt – tette hozzá Cser-Palkovics András.

Hozzátette: erkölcsi megbecsülés mellett jövőre, a válság közepette is, a kormány több pénzt fordít a közbiztonságra. “Pénzt, paripát, vasparipát és fegyvert egyaránt megkap a rendőrség” – fogalmazott.

Bajnai Gordon közölte: minden településen lesz rendőr, és minden bűnt üldözni fognak.

Gárdáknak nincs helye

A miniszterelnök szerint “gárdáknak, illegálisan működő osztagoknak nincs helye a Magyar Köztársaságban”.
Hozzátette: a közrend védelme az állam monopóliuma, a közbiztonság erősítése azonban mindannyiunk feladata.

Az intézkedések részleteit ismertetve azt mondta, hogy a korábban a testületet elhagyó rendőrökre nyugdíjuk megtartása mellett “szerződésesként” számítanak, főként a kistelepüléseken. Hozzátette: becsléseik szerint 2010-től mintegy háromszáz fővel bővülhet így az állomány.

Nő a létszám

Bajnai Gordon elmondta, a rendészeti képzés átalakításával a rendészeti középiskolások több időt töltenek majd közterületen, és a keresztféléves képzéssel összesen négyszáz fővel emelik a tanulói létszámot. Megjegyezte, októbertől összességében ezer fővel nő az utcán szolgálatot teljesítő rendőrök száma.

A kormányfő a településőr-programról azt mondta, ezzel új közösségi rendészet jön létre, amelyeket az önkormányzatok hozhatják létre, de a kormány biztosít hozzá forrást. Mint mondta, a településőrök munkáját a rendőrség fogja majd össze.

Beszámolt arról is, hogy jogszabály-módosításokat terveznek annak érdekében, hogy a kis értékű lopások ügyében a rendőrségnél is bejelentést lehessen tenni. Bejelentette azt is, hogy bevezetik a szabálysértési nyilvántartást: a visszaeső, sorozatos szabálysértőket, tolvajokat sokkal szigorúbban büntetik.

Roma rendőrök

A politikus közölte: 2010-ben háromszorosára, évi 750 millió forintra nő a polgárőrség állami támogatása, és a kabinet azt is szorgalmazza, hogy minél több roma polgárőrt vonjanak be a munkába.

Hozzáfűzte: bővítik a pályázati rendszert, ezért ötször annyi roma fiatal válhat majd rendőrré.

Több térfigyelő

Bajnai Gordon kitért arra, hogy hazai és uniós forrásokból megduplázzák a térfigyelő kamerák számát, az ehhez szükséges másfél milliárd forintos uniós forrás már a nyáron, illetve ősszel az önkormányzatok rendelkezésére áll.

Elmondta, a konfliktuskezelő képzések célja, hogy a rendőrök empatikusan, beleérzéssel, megfelelő önkontrollal, a gondok megoldási szándékát tükröző magatartással léphessenek fel.

Hozzáfűzte: az új szolgáltatásként bevezetendő, közbiztonsági tanácsadással azt szeretnék elérni, hogy az állampolgárok bizalommal fordulhassanak a rendőrökhöz.

Rosszul lettek

Az eseményen részt vett Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter is. A Farkasvölgyi úti intézmény alakulóterén tartott tanévnyitó volt a főiskolások első gyakorlata, hiszen több mint egy órát kellett állniuk a napon, ezért többen is rosszul lettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik