Belföld

Visszatér a HospInvenst?

A felszámolás alatt álló HospInvest Zrt. egyik alapító-tulajdonosa egy ismeretlen hátterű svájci céget vezet, amely pályázik a gyöngyösi kórházra. A Figyelő írása.

Nem hisz az ember a szemének, ha megnézi, mely cégek vannak versenyben a Gyöngyösi Bugát Pál Kórházat jelenleg üzemeltető önkormányzati cég megvételére. A két pályázó közül a Medical Investments Zrt. neve a nagyatádi kórház üzemeltetőjeként ismert, sokkal érdekesebb viszont a másik versenyző, a Trigomed Kft. háttere. A társaság ügyvezetője Gászpor Jenő, aki alapító résztulajdonosa és vezérigazgatója volt a HospInvest Zrt.-nek – annak a cégnek tehát, amely több más intézmény mellett majdnem két évig a gyöngyösi kórházat is működtette, majd csődbe ment.

A Gyöngyösi kórházban. Hitelezői futhatnak a pénzük után.Fotók: Kőhalmi Péter

A Gyöngyösi kórházban. Hitelezői futhatnak a pénzük után.Fotók: Kőhalmi Péter

Svájci rejtélyek

Vajon ki lehet a Trigomed tulajdonosa, aki fantáziát lát a gyöngyösi kórház üzemeltetésében azzal a szakemberrel, akinek a vezetésével ugyanez a kísérlet egyszer már elbukott? Gászpor Jenő a tulajdonosi szerkezetre és a szakmai programra vonatkozó kérdéseinkre egyelőre nem kívánt válaszolni, arra hivatkozva, hogy a pályázat még folyik.

A cégbírósági adatok szerint a Trigomed a svájci SL Liegenschaftsverwaltungs AG tulajdonában van. A Dun & Bradstreet (D&B) nemzetközi céginformációs szolgáltató adatbázisából csak kevés derül ki e svájci kapcsolatról. A legérdekesebb adat, a tulajdonos kiléte ugyanis a hivatalos forrásból nem elérhető, a társaság rejtőzködik, hiszen a D&B külön megkeresésére sem adott erről semmilyen információt. Csak annyi bizonyos, hogy a vállalatot még 2006. január 10-én alapították, és jegyezték be egy zürichi címre.

Tőkéje mindössze 100 ezer svájci frank, alkalmazottai egyáltalán nincsenek, ügyvezetőjét Roger Wernernek hívják. Mérleget és eredménykimutatást sosem adott be, igaz, erre nincs is kötelezettsége. A svájci Moneyhouse céges adatszolgáltató szerint Roger Werner több svájci társaságban is vezető tisztséget tölt be, a Liegenschaftsverwaltungs AG leírásában pedig csupán az az általánosság szerepel, hogy „a társaság célja Svájcon kívüli üzletrészek és ingatlanok vétele, fenntartása és eladása”.

Nos, Magyarország 2006 és 2009 között nem érdekelte a Liegenschaftsverwaltungs AG-t, az idén azonban aktivizálta magát az addig „alvó” társaság. A Trigomed Kft.-t május 11-én alapította meg, majd június 10-én SL Medical Kft. néven egy másik magyar céget is létrehozott. Ekkor (április 3-a óta) a HospInvest már csődvédelem alatt állt, Gászpor Jenő pedig január 27-e óta nem volt a kórház-üzemeltető társaság cégvezetője.

A tét

Bár általánosságban igaz, hogy egy kórház üzemeltetésére
vállalkozni óriási – és egyre nagyobb – kockázat, a Heves megyei város
intézménye nem a legreménytelenebb eset. A Gyöngyösi Bugát Pál Kórház
évente mintegy 2,5 milliárd forintot kap az OEP-től az elvégzett
kezelések ellenértékeként, és ebből úgy-ahogy elboldogul. Magyar
viszonylatban nincs rossz állapotban, és a felszereltsége is jónak
mondható. A 2007. áprilisi minisztériumi intézkedések az ágyszámot
mintegy 40 százalékkal csökkentették, s azt követően az alkalmazotti
létszámon is faragni kellett. Ezek után a Bugát Pálon még a
magánbefektetőként megjelenő HospInvest sem talált „nagy fogást”, azaz
további karcsúsítási lehetőséget. Az intézmény 80–100 ezer lakost,
egyes orvosszakmák esetében 100–140 ezer embert lát el.

Az SL Medical első látásra a történet mellékágának tűnik, pedig nem is biztos, hogy az. A cégbejegyzés szerint a társaság a budapesti Papírgyár utca 58–59. alatt működik, amely több, Kollányi Gábor tulajdonában álló cégnek is székhelye. Ide tartozik például a Diatron Kft. is, amely a HospInvest előtt Kollányi legfontosabb érdekeltsége volt, s ma ismét az. Kollányi szintén a HospInvest alapítója, és végig maghatározó tulajdonosa volt. Továbbá az SL Medical ügyvezetője Végh József, aki többek között a HospInvest felügyelőbizottságának is tagja volt, emellett pedig több Papírgyár utcai cégben is vezető tisztséget visz. Ezek után korántsem meglepő, hogy a rejtélyes svájci cég ügyeinek kézbesítési megbízottja Kócsó Tünde ügyvéd. A Kócsó és Társai Ügyvédi Iroda ugyanis annak az Audit Network Hungary (korábban MRI Audit) Kft.-nek az egyik tulajdonosa, amely 2007-től kezdve a HospInvest könyveit is vezette (a céges kapcsolatokról lásd az ábrát).

Anyagias ügyek

Végh Attilát, Gyöngyös alpolgármesterét lapzártánkig nem tudtuk megszólaltatni arról, hogy a város vizsgálja-e a pályázók tulajdonosi hátterét, s figyelembe veszi-e (egyáltalán figyelembe veheti-e) ezt az elbírálásnál. Mindenesetre a „HospInvest-gyanús” pályázó esetleges sikere nem csak várospolitikai, de gazdasági értelemben is elképesztő sztori lenne.

Gászpor Jenő. A Trigomed Kft. ügyvezetője nem árulta el, ki a cég tulajdonosa. Fotó: Lakos Gábor

Gászpor Jenő. A Trigomed Kft. ügyvezetője nem árulta el, ki a cég tulajdonosa.

Fotó: Lakos Gábor

A HospInvest 2007. szeptember elsejével vette át a gyöngyösi kórházat. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) három hónapos késéssel fizeti az ellátások ellenértékét, vagyis a 2007 augusztusáig járó térítések novemberig folytak be, és azok elvileg még a városi önkormányzatot illették volna. A cég azonban megegyezett Gyöngyössel arról, hogy a város átengedi a június–augusztusra vonatkozó bevételeket, cserébe viszont a HospInvest átvállalja a gyógyító intézmény kötelezettségeit. Úgy tudjuk, a vállalkozás ezzel a megállapodással anyagi áldozatot hozott, mivel a kórház kötelezettségei a kérdéses időpontban meghaladták a három hónapnyi bevétel összegét.

Csaknem két évvel később, az idén augusztustól viszont ilyen megállapodást a mostani átadó-átvevő felek nem kötöttek. A HospInvest csődbe ment, felszámolás alatt áll, az önkormányzat pedig egy új, saját tulajdonú céget hozott létre az intézmény fenntartására. A hospinvestes Gyöngyösi Kórház Kft. nem mondott le a három hónapnyi OEP-bevételéről, viszont az önkormányzat által létrehozott Bugát Pál Kórház Nonprofit Kft. nevű társaság sem vállalta át a HospInvest kötelezettségeit. Pedig lett volna mit.

Visszatér a HospInvenst? 3

Ennek alapján az idei májusi, júniusi és júliusi OEP-térítés még a HospInvestet illetné, az egészségpénztár azonban ezeket az összegeket mégsem a cégnek, hanem az önkormányzati társaságnak utalja át (Mossák a szennyest – Figyelő, 2009/34. szám). Arra hivatkozva teszi ezt, hogy a HospInvest nem kaphat több hónapnyi bevételt annál, amennyit szolgáltatott. Az érvelés helyességét várhatóan bíróságon döntik majd el, hiszen a hospinvestes cégek felszámolói (Eger, Gyöngyös, Hatvan és Kiskunhalas esetében külön-külön) az OEP-pénzek elmaradása miatt számos hitelezőt nem tudnak kifizetni, és ezért perelni fogják a pénztárat és a kórházakat is.

Most azonban az új gyöngyösi cég tiszta lappal indulhatott el. Míg tehát 2007-ben a HospInvest egy körülbelül félmilliárd forintos kötelezettséget maga előtt görgető kórházat vett át, a Trigomed ezúttal egy pénzügyileg rendben lévő intézményt kaphatna meg, és ugyanúgy járna neki az OEP-bevétel. A gyöngyösi kórház hitelezői pedig futhatnak a pénzük után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik