Belföld

Több roma voksra számít az MSZP

Stratégiát készített a párt, amely a roma voksok mellett a rasszista MSZP-szavazók támogatását is biztosítani hivatott.

Tizenhárom oldalas dokumentum készült az MSZP-ben arról, miként lehetne mind több roma szavazót megnyerni a következő választásokon; a Teleki László által jegyzett dolgozat szerint “meg kell találni az egyensúlyt, hogy a rasszista MSZP-szavazók körében se legyen szavazatvesztés” – írja szombati számában a Népszabadság.

A lap birtokába jutott vitaanyag választókerületenként átlagosan 800-1200 szavazattal számol, országosan összesen 220-240 ezer MSZP-re adott roma vokssal.

A dokumentum szerint “2010-ben nincs olyan szervezet, amely egyöntetűen befolyásolni tudja a tagjainak (főként a nem tag romáknak) választási magatartását; például a Lungo Drom választóinak jó része az MSZP-re fog szavazni, a Roma Összefogás Párt (MCF) voksolóinak nagy hányada pedig nem az MCF-re, hanem a Fideszre”.

A kampány tartalmi elemei között az anyag egyebek mellett szorgalmazza a 2002-ben aláírt Roma Akácfa Program megújítását, a Romaügyi Tanács átalakítását, a telepfelszámolási program komplexitásának erősítését. A szerzők úgy vélik, a kampány során fontos lenne, hogy a miniszterelnök-jelölt mellett jelen legyen egy vagy több diplomás fiatal roma, akik “esetenként nemcsak háttérképként vesznek részt a programban, hanem konkrét feladatokat is kapnának”.

A dokumentum kitér arra is: “Szükséges tudomásul venni, hogy a magyar közvélemény többsége előítéletes a romákkal szemben. Tehát meg kell találni azt az egyensúlyt, amivel meg lehet szólítani a roma választókat, de el lehet kerülni a rasszista MSZP-választók körében is a szavazatvesztést.”

Teleki László a lap kérdésére nem cáfolta a dokumentum tényét, de hangsúlyozta, hogy ez egy belső egyeztetésére szánt tervezet, amelyet a párton belül és nem a nyilvánosság előtt kell megvitatni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik