Belföld

Kibővült az MSZP csúcsszerve

Ismert arcokkal és fiatalokkal is bővült az MSZP országos választási bizottsága a párt választmányának szombati élése után. Lendvai Ildikó közölte: nem kapacitálják Bajnait arra, hogy legyen a párt kormányfőjelöltje.

December 12-ére hívja össze az MSZP választmánya a párt következő kongresszusát – jelentette be Simon Gábor választmányi elnök a testület szombati ülése után. A kongresszus dönt majd az országos listáról, a miniszterelnök-jelöltről, a választási programról és az alapszabály lehetséges módosításról.

Simon Gábor elmondta, hogy a választmány titkos szavazással elfogadta az elnökség javaslatát az országos választási bizottság (ovb) három fős kiegészítéséről, Tóth József XIII. kerületi polgármester pedig, negyedikként, a választmány javaslatára került a testületbe.

Lendvai Ildikó pártelnök közölte, hogy a választmány döntése értelmében az ovb tagja lett Botka László, akinek feladata a regionalizmus, az önkormányzatiság választási programrészének kidolgozása, a szegedi polgármester lesz a “program egyik arca”. Ficsor Ádám, leköszönő titkosszolgálati miniszter feladata ismert: a jelöltek felkészítése; Molnár Csaba kancelláriaminiszter pedig a “kormányzati munka elszámolásával” foglalkozik majd és részt vesz a program készítésben is. Kiemelte: Molnár Csabától nem kérik, hogy váljon ki a kormányból, ezt csak azon ovb-tagok esetében teszik majd, akik napi munkát végeznek.

Lendvai Ildikó megjegyezte, ha olyan kampányfőnököt választanak, akik kormánytag, akkor nyilvánvaló, hogy neki “hajnaltól estig a pártmunkával” kell foglalkoznia.

Az ovb állandó meghívottja lesz Szili Katalin – mondta a pártelnök, hangsúlyozva, hogy ezt a javaslatot a távozó házelnökkel együtt tette. Lendvai Ildikó megjegyezte, hogy Szili Katalin az ovb minden ülésen részt vesz majd, feladata az ovb-n kívüli olyan civil mozgalom indítása, amely a baloldal sikerét, az MSZP és a baloldal választási győzelmét segíti elő.

A pártelnök kitért arra is, hogy az ovb állandó meghívottja lesz még Boldvai László Nógrád megyei elnök és Burány Sándor fővárosi elnök, ők a megyei elnöki koordinációban vesznek részt.

Arra a kérdésre, hogy megpróbálják-e rábeszélni Bajnai Gordon miniszterelnököt, vállalja el a kormányfőjelöltséget, Lendvai Ildikó azt válaszolta: “rosszat tennék, ha külön utakon bárkit rábeszélnék vagy lebeszélnék arról, hogy miniszterelnök-jelölt legyen”.

Az MSZP számára három politikai parancs lesz ősszel: “kormányzunk, kezdeményezünk, készülünk” – mondta a pártelnök.

Lendvai Ildikó bejelentette: szeptember 15-től arra kérik az MSZP szervezeteit, “legyenek őrei” a helyi nyilvánosságnak, vagyis legyenek kezdeményezői a helyi “rendcsinálásnak”, tekintet nélkül arra, hogy annak akadályát melyik párthoz tartozó politikus képezi.

Simon Gábor, a párt választmányának elnöke azt mondta, törvénymódosítást kezdeményeznek arról, hogy az állami, önkormányzati cégek vezetőinek éves fizetése ne haladhassa meg a miniszterelnök éves fizetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik