Belföld

Kóka: közéleti coming out a melegfelvonulás

A demokrácia támogatóinak minden nap, a gyakorlatban is mutatniuk kell elköteleződésüket az egyéni szabadságjogok, a demokrácia alapértékei mellett - írta közleményében Kóka János.

Mint hangsúlyozta: véleménye szerint az LMBT (Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok és Transzneműek) fesztivál és a meleg méltóság menete a demokraták számára nem csupán a homoszexuális közösség szempontjából fontos esemény, hanem egyfajta közéleti “coming out”.

Ki kéne fejezni a szolidaritást

Az SZDSZ frakcióvezetője úgy fogalmaz, hogy a melegfelvonulások résztvevőihez címzett politikusi levelek a fejlett demokráciákban általában a támogatás és szolidaritás kifejezéséről, az LMBT közösség tagjainak jogegyenlősége melletti kiállásról szólnak. Véleménye szerint ma Magyarországon indokolt az “általában” kifejezést használni.

A politikus szerint a rendszerváltás óta eltelt húsz év minden felelősen gondolkodó közéleti szereplőben megerősítette azt az érzést, hogy Európához nem elég jogi és gazdasági kötelékekkel kapcsolódni, annál sokkal fontosabbak a szellemi, értékrendbeli, kulturális kapcsolatok.

Lakmuszpapír a felvonulás

Kóka János közleményében hangot ad annak a meglátásának, hogy az LMBT-közösség tagjaival kapcsolatos jogi és társadalmi kérdések felvetése, és az arra adott válaszok fontos indikátorként szolgálnak. Megmutatják, hogy egy közösség a szabadság, vagy a megbélyegzés és a bűnbakkeresés irányába tájékozódik.

“Magyarország számára a következő években kulcsfontosságú lesz, hogy ez a +lakmuszpapír+ azt mutatja-e majd nálunk is, amit Németországban, Hollandiában, Spanyolországban, Nagy-Britanniában – azokban az országokban, amelyekkel a legszorosabb együttműködésre törekszünk -, vagy beérjük azzal, hogy Moszkvával és Belgráddal kullogjunk azonos sorban” – írja Kóka János.

Kitér arra is, hogy amikor szóba kerül a melegek kérdése, gyakran hallhatjuk a “coming out” kifejezést, amely a nyilvánosság előtti színvallást jelent. Mint írta, a közéletben szerepet vállalóknak is megvan a maguk coming outja, legalábbis akkor, ha az emberi jogok támogatásáról van szó. Véleménye szerint örvendetes lenne, ha minden közéleti szereplő színt vallana – ha úgy tetszik: “coming outolna” – annak kapcsán, hogy mit is gondol a magyar melegek jogegyenlőségéről, szabadságáról.

Minden ötödik magyar egyetért a felvonulással

A politikus úgy látja, hogy sokan megtették ezt ebben az évben is, mert idén is “megmutatta néhány politikus és lapszerkesztő, hogy nem az európai demokratikus erők értékrendjét osztják”. Szerencsére ők vannak kisebbségben – jelentette ki.

Emlékeztetett arra, hogy tizenhárom hazánkba akkreditált nagykövetség, számos közszereplő azt tette nyilvánvalóvá, hogy a társadalom számára hosszú távon fontos, és pillanatnyilag kevésbé népszerű kérdésekben is a demokraták oldalán áll. Hozzátette, hogy Magyarország polgárai is döntöttek: minden ötödik magyar egyetért a felvonulással, minden második pedig ugyan nem ért egyet, de elismeri a melegszervezetek gyülekezési jogát.

Mint írja, a magyarok kétharmada megértette, ha mások számára jogokat biztosít, azzal az ő jogai nem csorbulnak. Kóka János úgy véli, ez annak a munkának köszönhető, melyet a melegszervezetek, közéleti szereplők, a demokrácia támogatói végeztek, és végezni fognak a továbbiakban is azért, hogy néhány éven belül a többség ne csak elismerje, de támogassa a melegek jogérvényesülését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik