Belföld

Katonai együttműködést kötünk Kazahsztánnal

Még az idén katonai keretmegállapodás születhet Magyarország és Kazahsztán között, amely hosszú távú együttműködést biztosít a két állam számára - mondta Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár, miután megbeszélést folytatott Szembinov Burat Szemjonovics altábornaggyal, a kazah védelmi miniszter helyettesével a közép-ázsiai ország fővárosában, Asztanában.

Az államtitkár elmondta: kazah kollégáját meghívta Magyarországra, s még az idén aláírhatják az együttműködési szándéknyilatkozatot. Magyarország kész segítséget nyújtani a kazah hadsereg képzéséhez.

Vadai Ágnes szerint a legfontosabb a képzési és az oktatási együttműködés kialakítása a két állam között, hiszen Kazahsztán több olyan misszióban is részt vesz (a magyar katonák Irakban dolgoztak együtt a kazah hadsereg katonáival), amelyeknél elengedhetetlen az azonos katonai kultúra.
Magyarország hajlandó információkat szolgáltatni Kazahsztánnak katonai kiképzési rendszeréről és az ezzel kapcsolatos katonai stratégiáról.

Az együttműködés azért is fontos, mert Kazahsztán tölti be 2010-től az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) elnöki tisztségét, és számtalan olyan téma van, amelyek esetében lehetséges az együttműködés Magyarországgal. Az ázsiai állam szívesen fogadná például, ha Magyarország megosztaná vele a balkáni békefenntartás tapasztalatait – fűzte hozzá Vadai Ágnes.

A tárgyaláson felvetődött, hogy a megállapodás aláírása után Magyarország kezdeményezni fogja a Kazahsztánban lévő magyar katonasírok gondozásával és azonosításával kapcsolatos tennivalókat. A közép-ázsiai országban mintegy 100 sírról tudnak, amelyekben magyar katonák földi maradványai nyugszanak – tette hozzá az államtitkár.

Vadai Ágnes csütörtökön érkezett hivatalos közép-ázsiai körútjának első helyszínére, Kazahsztánba. Az államtitkár egyhetes utazása során több térségbeli országot keres fel, megbeszéléseinek középpontjában a kétoldalú katonai kapcsolatok, illetve a katonai oktatási és képzési együttműködés bővítése áll majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik