Belföld

Az emberi értékekben bízik Bajnai

Bajnai Gordon miniszterelnök azt javasolja, hogy Magyarország és Szlovákia az emberi értékek, az európai jogi normák mentén próbálja meg rendezni a két ország közötti feszültségeket; a magyar kormányfő a budapesti szlovák nagykövetség fogadásáról távozóban mondta ezt.

Megoldást kell találni azokra a problémákra, amelyek nehezítik a két ország kapcsolatát – közölte a kormányfő, hozzátéve, hogy javaslatát a jövő héten ismertetni fogja a Robert Fico szlovák miniszterelnökkel tartandó találkozón.

A miniszterelnök szerint ha találnak megoldást arra, ami “nyomasztja” magyarokat, szlovákokat, Szlovákiában élő magyar nemzetiségű szlovák állampolgárokat, akkor kiderül, nagyon sok minden köti össze még a két országot.

Bajnai Gordon azt mondta, azért jött el a Szlovákia nemzeti ünnepe alkalmából rendezett fogadásra, hogy köszöntse a fiatal szlovák államot, és elmondja, Szlovákia fontos szövetségese Magyarországnak a NATO-ban és az Európai Unióban.

Hozzátette: annak idején egyszerre léptünk be az Európai Unióba abban a reményben, hogy egy olyan klubhoz csatlakozunk, amelyben a közös értékeknek, a szabadságnak, a szólásszabadságnak, a demokráciának, az emberi jogoknak, a kisebbségek védelmének erős gyökerei vannak.

Mint mondta, ezeknek az értékeknek a tiszteletben tartása kötelezettséget ró a tagállamokra, és ezen értékek figyelembe vételével csökkenthetjük a történelemből adódó feszültségeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik