Belföld

Csatornaépítés tetézi a budapesti dugót

További közlekedési problémákra lehet számítani több helyen is a fővárosban, mivel idén és a jövő év első felében jelentős csatornaépítések kezdődnek EU-támogatással. A Főpolgármesteri Kabinet átütemezéseket kérve adta vissza az előterjesztést - tudta meg az MTI városházi forrásokból.

A tájékoztatás szerint Demszky Gábor “erős rosszallásának” adott hangot a Főpolgármesteri Kabinet pénteki ülésén: nehezményezte, hogy jelzései ellenére Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes nem tartott közműegyeztetéseket ez ügyben.

Átütemezést kérnek

Felhívta a figyelmet arra, hogy az előző városüzemeltetési főpolgármester-helyettes, Vajda Pál idején “flottul zajlottak” az ilyen ügyek, mivel Vajda Pál személyesen egyeztetett az érintettekkel. Demszky Gábor kifogásolta azt is, hogy a csatornaprogram kapcsán nem tudni, hogy ki is a gazdája az ügynek, a főpolgármester-helyettes, a főmérnök vagy a közmű ügyosztály.

A kabinet átütemezést kérve adta az előterjesztést annak érdekében, hogy ne egyszerre zúduljon rá a városra a sok csatornaépítés.

Hétfőtől egyébként számos útszakaszon megkezdődnek a csepeli központi szennyvíztisztító létesítésének kiegészítő elemeként megvalósuló csatornaépítések – jegyezte meg Lakos Imre (SZDSZ), a városüzemeltetési bizottság elnöke.

Kérdések a Margit híd körül

A Margit híd felújítása is szóba került a kabinet ülésén, mivel a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől jelzést kaptak arról, hogy a központi régió fejlesztési tanácsa által már megítélt hatmilliárd forint EU-támogatást nem kaphatják meg. Az EU szerint ugyanis azáltal, hogy a beruházás eredetileg tervezett 15 milliárd forintos összege jóval nagyobb lett, egy új támogatási eljárásra van szükség. Ennek ideje azonban minimálisan egy év.

A hatmilliárd forintos fejlesztési támogatást más projektre fordíthatja a központi régió fejlesztési tanácsa. A felmerült kérdések tisztázása után várhatóan az EU-tól több mint hatmilliárd forintot kaphat a híd felújítása – mondta Demszky Gábor.

Forráshiány a drogprevencióban

John Emese, az SZDSZ frakcióvezetője közölte, hogy felvetésére Demszky Gábor jelezte: ha az egészségügyi bizottság továbbra sem dönt az idei drogprevenciós pályázatok kiírásáról, akkor a Fővárosi Közgyűlés szeptember végi ülése elé terjeszti a javaslatot. A civil szervezetek számára ugyanis egyre nagyobb gondot jelent a forráshiány, mivel ők már júniusban számítottak a pályázatok kiírására. Legutóbb Havas Szófia (MSZP) bizottsági alelnök javaslatára maradt el a kiírás – fűzte hozzá a frakcióvezető.

A koordináció hiányát állapította meg a kabinet a kelenföldi intermodális csomópont kialakításával kapcsolatban is – mondta Lakos Imre. Hozzátette, hogy a kérdéssel “önszorgalomból” foglalkozik ugyan a Parking Kft., de nekik nem ez a dolguk, azt pedig nem tudni, hogy ki a gazdája az ügynek.

Elhangzott az ülésen az is, hogy Demszky Gábor levélben tájékoztatta Hagyó Miklóst arról, hogy a BKV felügyeletének átadása után milyen feladatköre maradt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik