Belföld

Újabb katonákat küldünk Afganisztánban

Csütörtökön délután elbúcsúztatták Hódmezővásárhelyen az afganisztáni Tartományi Újjáépítési Csoport több mint kétszázötven fővel útnak induló hetedik váltását. A kiutazók csapatzászlót kaptak Sólyom László köztársasági elnöktől, melyet a búcsúztatáson vehettek át.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter az ünnepséget követően elmondta: külföldön rendkívül elégedettek a magyar katonák teljesítményével és szaktudásával, melyről ő maga is minden esetben megbizonyosodik, mikor meglátogatja az adott váltást.

A csaknem háromszáz magyar katonára az újjáépítés mellett az afgán hadsereg és rendőrség felállításában is szükség van.
Ebben a munkában tanácsadóként vesznek részt, sőt, a tervek szerint részt vesznek majd a légierő kiképzésében is.

Szekeres Imre úgy fogalmazott “jó lenne, ha négy-öt év alatt véget érne az a feladat, hogy nekünk ott ennyi katonát kell állomásoztatni”.

A 265 fős Tartományi Újjáépítési Csoportban 17 női katona van, akik részt vesznek az őrbiztosító század munkájában, és a logisztikai alegységek, személyügy, pénzügy területén dolgoznak majd – mondta el az ünnepség után Szabó László ezredes. A parancsnok hozzátette: a kivezényeltek egyharmada olyan katona, akik még nem voltak műveleti területen, de nem tapasztalatlanok, hisz különböző külföldi hadgyakorlatokon ők is részt vettek, a többiek pedig már megtapasztalták az afganisztáni munkát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik