Belföld

Bajnai: a romáknak is változniuk kell

Az adótörvények módosítása akkor sem merülhet fel, ha a gazdasági recesszió a vártnál nagyobb lesz - nyilatkozta Bajnai Gordon. A kormányfő úgy látja, a magyar-szlovák kapcsolatok olyan mélypontra jutottak, hogy mindenképpen találkoznia kell Ficóval. Bajnai elárulta azt is a távirati irodának: nem lesz az MSZP kormányfőjelöltje.

Vannak tartalékok az idei költségvetésben, hiszen határozott intézkedéseket hozott a kormány a hiánycél tartása érdekében az elmúlt hetekben – jelentette ki Bajnai Gordon az MTI-nek adott interjúban. Ezek közé sorolta, hogy egyes költségvetési tételeket zároltak a minisztériumoknál, minden jelentősebb állami kötelezettségvállalást előzetes központi engedélyezéshez kötöttek, és kincstárnokokat neveztek ki a tárcákhoz. A kormányfő leszögezte, hogy az adótörvények őszi újabb módosítása már nem merülhet fel, ez alól a távfűtés áfájának csökkentése lehet kivétel.

Nem puhul fel a büdzsé

A fővárosi képviselők által szorgalmazott intézkedésről azt mondta: a távhőáfa akkor kerülhet a kedvezményes kulcsba, ha a parlament a kormány által tervezett 3,8 százalékos hiánycél tartásával fogadja el a jövő évi költségvetést, mivel ekkor van csak fedezet e lépésre. Szerinte ez csak a költségvetés jóváhagyásakor, októberben vagy novemberben derül ki.

A kormányfő nem számít arra, hogy “felpuhul” a költségvetés a parlamenti vita során. Az előkészítés során az MSZP támogatta a fő számokat, de még meg kell nyerni a liberális frakciót, amelynek tagjai az egyeztetésen az mondták, olyan költségvetést tudnak támogatni, amely stabilizálja az ország helyzetét, és utat nyit a növekedésnek. “Erről a költségvetésről ez egyértelműen kimondható” – jelentette ki a miniszterelnök.

Szigorúbb hitelközvetítői rendszer

A kormányfő kiemelte: 2010 rendkívüli esztendő lesz, hiszen összeadódik az idei és a jövő évi visszaesés mértéke, amely így 7,5 százalék; a korábbi tervekhez képest 2000 milliárd forinttal csökken a GDP, tehát jóval kevesebb pénzt lehet elosztani.

A költségvetés prioritásairól szólva megismételte, hogy többet kell költeni a közbiztonságra, az egészségügyből pedig további forrást nem lehet kivonni, a terület támogatása jövőre reálértéken lesz annyi, mint ebben az évben. Bajnai Gordon a költségvetés november végi elfogadását követő feladatokról szólva kitért arra, hogy ősszel még több, a banki hitelesek védelmét, a pénzügyi rendszer stabilitásának helyreállítását szolgáló törvényjavaslatot nyújtanak be a parlamentnek. Készülnek arra is, hogy átalakítsák, szigorúbbá tegyék a hitelközvetítői rendszer szabályozását.

Jön a banki kódex

Heteken belül elkészülhet a banki magatartáskódex, amelyről azt mondta: a szöveg egyeztetése jelenleg is tart. Reméli, hogy a Bankszövetség és tagjai meg is tudnak állapodni a kormánnyal a hitelezők érdemi védelméről, a visszásságok megszüntetéséről, mert ha nem lesz egyezség, akkor az Országgyűlés törvényben teremti meg az ehhez szükséges biztosítékot.

Stabilan, a válságból kikerülve, megerősödve adja majd át a Bajnai-kormány az országot utódjának – jelentette ki a kormányfő.

Viharállóbbá váltunk

A válságkezelés logikájáról szólva Bajnai Gordon azt mondta: először az egyensúlyt kellett helyreállítani, ezt megtettek. Most az eredményt “bebetonozzák” a költségvetésbe.

Az egyensúly helyreállítása után elkezdett visszatérni a bizalom, erősödni kezdett a hazai fizetőeszköz, “ezt is elértük” – emelte ki, hozzátéve, hogy a forint erősödése lehetővé tette a jegybank számára a kamatcsökkentést. Bár a világ kicsit optimistább lett, és “Magyarország viharállóbbá vált”, Bajnai Gordon óv attól, hogy túlságosan elbízza magát az ország. A válságnak nincs vége, még lehetnek a világgazdaságban “ideges rángatózások”.

“Innen már csak előre”

A miniszterelnök szerint a magyar-szlovák kapcsolatok olyan mélypontra jutottak, hogy mindenképpen találkozni kell, és nyíltan fel kell tenni a kérdéseket, hová vezetnek a szlovák kormány legutóbbi lépései, miért jó ez Szlovákiának és milyen eredményt hozhat középtávon a mesterségesen generált belső megosztottság. Bajnai Gordon az MTI-nek adott interjújában elmondta: konkrét javaslatokat tesz majd a helyzet javítására szlovák kollégájának szeptember 10-én.

“Innen már csak előre tudunk menni” – értékelte a magyar-szlovák viszonyt a kormányfő. “A mindenkori magyar kormány nem hagyhatja szó nélkül, hogy a magyar kisebbséget súlyos sérelem érje” – hangsúlyozta Bajnai Gordon, aki szerint ez nem egyszerűen magyar, hanem európai ügy is. Bajnai Gordon úgy látja: meg kell próbálni együttműködni a szlovák kormányzattal, hogy egyik országban se a szélsőségesek diktálják a politikát, hanem azok, akik tudják, van vesztenivaló, ha így marad a helyzet. Ez csak akkor valósulhat meg, ha megszűnnek a magyar kisebbséget hátrányosan érintő lépések.

Kormányfőjelölt nem lesz

Bajnai Gordon elmondta: nem látja okát annak, hogy változtasson korábbi álláspontján, és 2010-ben az MSZP kormányfőjelöltje legyen. Emlékeztetett: tavasszal egyéves válságkezelésre vállalkozott.

Szükséges a romák integrációja

A romák elleni támadások rendőrségi felderítését kísérő vitákról azt mondta: ez tipikusan magyar jelenség, nem lehet felhőtlenül megkönnyebbülni a feltételezett tettesek elfogása után. Arról is beszélt, hogy a roma közösség integrációja nélkül nincs felemelkedés Magyarországon, ezért arra készül a kormány, hogy a következő hetekben kezdeményezéseket tegyen az ügyben.

Szavai szerint nagyon sokat kell tenni azért, hogy elkezdjen újjáépülni valamiféle bizalom a magyarok és a romák között. A többi között meg kell állítani a romák ellen rosszhiszeműen gerjesztett szélsőséges politikai folyamatokat és indulatkeltést, és felelős, kitartó munkával meg kell változtatni a negatív közvélekedést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik