Belföld

Újra a helyszínen jártak a romák támadói

Helyszíni bizonyítási kísérlettel folytatódott hétfő éjszaka Pátkán annak a három polgárőrnek a pere, akiket azzal vádolnak, hogy tavaly júniusban Molotov-koktélt dobtak három, romák által lakott házra.

A kutyás rendőrök jelenlétében megtartott több mint két és fél órás bizonyítási kísérletet kordonok mögül harminc-negyven helyi lakos figyelte.

Ott voltak a helyszínen a vádlottak védői, továbbá a vádat képviselő ügyész is. A bilincsben elővezetett vádlottak mellett két, szabadságvesztését töltő tanút is a büntetés-végrehajtási intézetből állítottak elő.

A bíróság azt akarta tisztázni, hogy a támadás idejéhez hasonló időjárási és fényviszonyok mellett a tanúk – a megtámadott családok tagjai – láthatták-e, bizonyosan felismerhették-e az elkövetőket, valamint hogy pontosan mi történt a tavaly júniusi éjszakán.

Ellentmondásos vallomások

Öt tanút hallgattak meg. Volt aki – elmondása szerint – egy, mások két vagy három elkövetőt is láttak futni, menekülni a támadások színhelyéről.

Három tanú azt vallotta, hogy a sötét ruhás, harisnyaálarcot, illetve símaszkot viselő támadók – miután észrevették őket a megtámadott házakból a kiabálásra, illetve a tűz oltására kiszaladók – nevükön szólították és menekülésre biztatták egymást.

Volt tanú, aki úgy vallott, hogy arcról is felismerte az egyik vádlottat, mivel rövid időre „felcsúszott” az álarca. Más csak a hangjáról vélt ráismerni az egyik támadóra.

A tanúk egyike azt mondta, látta, ahogy az egyik ház felé „röpült az üveg”, mások a vádlottak kezében láttak üvegeket. Az egyik megtámadott család tagja pedig arról vallott, hogy a közeli erdő felé menekülő vádlottak egyike husánggal oldalba is vágta.

A helyszíni vallomások közül több nem egyezett a tanúk által a korábbi tárgyalásokon mondottakkal. Az ellentmondásokat a per következő tárgyalásán – szeptember 4-én – tisztázzák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik