Belföld

Nullszaldós a Diákhitel Központ

A nonprofit elven működő, állami tulajdonú Diákhitel Központ (DK) Zrt. 2009 első félévét jelképes, 3,6 millió forint mérleg szerinti nyereséggel zárta - derül ki a társaság féléves jelentéséből.

A DK a tavalyi első félévben is nagyjából nullszaldós volt, akkor 834 ezer forint veszteséget könyvelt el. A társaság mérlegfőösszege a nem auditált, magyar számviteli szabályok alapján készült jelentés szerint június végén 207,6 milliárd forintot tett ki, éves szinten 16,5 százalékkal bővült.
A társaság saját tőkéje június végén 2,301 milliárd forint volt, 0,2 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál.
Az idei első félévében összesen 11,766 milliárd forint összegű hitelt folyósított, ami mintegy 1 százalékkal haladja meg a tervezettet.

A DK 2001. évi indulásától 2009. június 30-ig összesen 271.328-an részesültek hallgatói hitelben, s ez idő alatt több mint 175 milliárd forint hitelt folyósított a társaság. Június 30-án az eszközök 90 százalékát alkotó diákhitel-állomány meghaladta a 187 milliárd forintot. A DK a hallgatói hiteleket kötvénykibocsátással és hitelekkel refinanszírozza. A társaság hosszú lejáratú kötelezettségei 172,2 milliárd forintra rúgtak június végén, éves szinten 33,9 százalékkal bővültek. A rövid lejáratú kötelezettség 15,55 milliárd forintot tett ki a félév végén, az egy évvel korábbi mintegy felére csökkent.

A társaság két alkalommal (áprilisban és májusban), összesen 15 milliárd forint névértékben hozott forgalomba – továbbra is állami készfizető kezesség mellett – kötvényeket, amelyeket bevezettek a BÉT-re. A DK kötvénykibocsátásból eredő tartozásai június végén mintegy 75 milliárd forintra rúgtak, ebből közel 15 milliárd forintnyi rövid – idén augusztusi – lejáratú.
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt.-vel kötött hitelszerződések alapján a DK mintegy 70 milliárd forint értékű forrást használt fel, míg az Európai Beruházási Bankkal kötött hosszú lejáratú finanszírozás keretében több mint 42 milliárd forint kölcsöntartozása állt fenn június végén. A Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.-vel kötött készenléti hitelszerződés alapján 650 millió forint rövid lejáratú hitele volt a DK-nak a félév végén.

A hallgatói hitelek kamatbevétele, valamint a pénzügyi műveletek bevételei a tavalyi első félévhez képest közel 27 százalékkal, 9,91 milliárd forintra nőttek, míg az adósságállománnyal kapcsolatos kamat- és kamatjellegű ráfordítások összege szintén 27 százalékkal, 6,94 milliárd forintra emelkedett. A diákhitelekre képzett kockázati céltartalékok állománya 10,49 milliárdról 13,37 milliárd forintra nőtt.
A működéshez kapcsolódó ráfordítások közül az anyagjellegű kiadások 46,9 százalékkal, a személyi jellegűek 53,7 százalékkal, az értékcsökkenési leírás 40,9 százalékkal emelkedett.

A ráfordítások azonban nem tükrözik a vizsgált időszakban a működéssel kapcsolatban ténylegesen felmerült költségeket, mert a DK az adott időszakban a diákhitel kamatában képződő fedezet alapján elhatárolja a ténylegesen felmerülő költségeket, illetve a korábbi időszakokban elhatárolt működési költségeket feloldja. Most az utóbbira került sor, így az eredménykimutatás a ténylegesen felmerült költségeknél magasabb ráfordítást tartalmaz. A hallgatói hitelrendszer önköltségi alapon működik, a DK kötelezettségeiért az állam készfizető kezességet vállal. A társaság felett a tulajdonosi jogokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik