Belföld

Kóka: vonják vissza a nyelvtörvényt

Az SZDSZ frakcióvezetője azt javasolja Bajnai Gordon kormányfőnek, hogy a magyar kormány a nemzetközi jogi viták lezárultáig hivatalos formában kérje fel a szlovák kormányzatot a súlyosan diszkriminatív nyelvtörvény visszavonására, illetve végrehajtásának felfüggesztésére.

Kóka János ezt levélben kérte a magyar miniszterelnöktől.
A liberális frakcióvezető emlékeztetett arra, hogy a szlovák államnyelv-használati törvény szeptember 1-jén hatályba lépett, és ezzel, véleménye szerint súlyosan és példátlan módon szankcionálja a szlovákiai magyarság anyanyelvhasználathoz fűződő alapvető emberi jogát.

Kóka János ezért több javaslatot is megfogalmazott Bajnai Gordonnak, így például azt, hogy a magyar kormány kezdeményezze az Európa Tanács és az Európai Unió megfelelő szerveinél egy nemzetközi monitoring bizottság létrehozását. E testület vizsgálná a szlovák jogszabály működését, betartatását, valamint szankciós mechanizmusát, különös tekintettel a szlovák állam által is vállalt nemzetközi és európai uniós kötelezettségekre, a szlovákiai magyarságot is megillető alapvető emberi jogokra.

Az SZDSZ-frakció vezetője javasolta azt is, hogy a magyar kormány hozzon létre egy díjmentesen hívható telefonos “bejelentő központot” és internetes oldalt, amelyeken keresztül a jogszabály miatt esetlegesen hátrányt szenvedő európai uniós állampolgárok bejelentést tehetnek, ha a kifogásolt jogszabály alkalmazása miatt hátrány éri őket.

Mint írta, meggyőződése, hogy a szlovák jogszabály jelenlegi formájában ellentétes az Európai Unió alapértékeivel, az európai integrációs törekvésekkel és minden európai polgár érdekével.

(A nyelvtörvénnyel kapcsolatos tüntetésekről részleteket itt olvashat!)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik