Belföld

Elsötétült öt percre a Liszt Ferenc tér

Elsötétültek a Liszt Ferenc téri vendéglők és szórakozóhelyek, miután kedden 22 órakor életbe lépett a terézvárosi "csendrendelet", igaz csak percekre, mert a vendéglátóipari egységek üzemeltetői öt perc elteltével újra felkapcsolták a fényeket és folytatódott a kiszolgálás.

A téren működő éttermek és kávézók asztalára elhelyezett kétnyelvű tájékoztatók szerint a kerületi vendéglátósokat tömörítő Broadway Egyesület által szervezett akcióval azt demonstrálták, hogy milyen “szomorú, élettelen és üres térré” válna a Liszt Ferenc tér a rendelet hatására. Az egyesület szerint a rendelet több ezer embert akadályozna meg abban, hogy a kerületben töltse esti szabadidejét. Az elsötétítés idején a téren üzemelő vendéglátóipari egységek teraszain sok volt a vendég; az akciót megértően fogadták az emberek, s többen azt mondták az MTI helyszíni tudósítójának, hogy éppen a meghirdetett akció miatt ültek be valamelyik Liszt Ferenc téri kávézóba vagy étterembe.

Amikor újra felkapcsolták a fényeket tapsvihar tört ki a téren.
A terézvárosi szabály értelmében este 10 és reggel 6 óra között nem tarthatnak nyitva a kerületi szórakozóhelyek. A szabályozás a szállodákra és benzinkutakra nem érvényes, minden más üzlet, vendéglátóegység és szórakozóhely csak este 10 óráig tarthat nyitva, illetve a megfelelő engedélyek beszerzése után a nyitvatartási idő bizonyos mértékig meghosszabbítható.

Az üzletek a lakók legalább kétharmadának hozzájárulásával akár reggel 6 óráig is nyitva tarthatnak, de szeszes italt – az előzőleg megalkotott szeszrendelet értelmében – nem forgalmazhatnak ez idő alatt. A vendéglők és a szórakozóhelyek pedig – a hozzájárulás megszerzése után – legfeljebb éjjel 1 óráig lehetnek nyitva.
A kerület alpolgármestere július végén az [origo]-nak azt mondta, hogy nem szankcionálják a “csendrendelettől” eltérőket az októberi testületi ülésig.

Az üzemeltetőket tömörítő Vendéglátóipari és Kereskedelmi Üzletek Érdekvédelmi Egyesülete kedden pedig azt közölte az MTI-vel, hogy azért nem zárnak be 22 óra után, mert a civilek és az önkormányzat között létrejött megállapodás szerint: szeptember 1. és szeptember 10. között nem hajtják végre a rendeletet, az üzletek az eddig megszokott módon és ideig tartanak nyitva ebben az időszakban is.

Az önkormányzat honlapján is közzétett megállapodás szerint “a testület szeptember 10-i üléséig terjedő időszakban megoldást talál arra, hogy a rendelet végrehajtása milyen módon halasztható az egyeztetett változat elfogadásáig”. Mint tájékoztattak: az egyeztetésen részt vevő érdekvédő szervezetek szeptember 15-ig tehetnek javaslatot a rendelet módosítását illetően, mely alapján újabb egyeztetések kezdődnek.
A megállapodás harmadik pontja szerint a kerület képviselőtestülete a rendeletbe beilleszthető javaslatokat várhatóan októberi ülésén tárgyalja majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik