Belföld

Esélyesnek tartják Bajnait kormányfőjelöltnek

A megkérdezettek 56 százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy mégis Bajnai lesz az MSZP miniszterelnök-jelöltje, annak ellenére, hogy Bajnait mindeközben az emberek 58 százaléka alkalmatlannak tartja, azaz társadalmi támogatottsága alacsony - áll a Nézőpont Intézet legfrissebb felmérésében.

Gyurcsány Ferenc utóda továbbra sem tudott áttörést elérni a társadalmi bizalom területén. A megkérdezettek 58 százaléka alkalmatlannak tartja a válságkezelő miniszterelnöki feladatok ellátására, s csak 26 százalékuk ismeri el tevékenységét. Így a júliusi enyhe javulás (amikor 52 százaléknyira csökkent az elutasítók tábora) nem jelentett trendfordulót – áll a Nézőpont Intézet Heti Válasz számára készített felmérésében.

A legutóbbi parlamenti voksolás során még a frissen privatizált repülőtér igazgatósági elnökeként tevékenykedő kormányfőt tehát nem választanák meg mai posztjára a szavazók. Ennek ellenére környezetvédelmi minisztere, Szabó Imre a nyilvánosság előtt is folytatásra biztatta főnökét.

A miniszterelnök számtalanszor hangsúlyozta, hogy „nincsenek politikai ambíciói”, a megkérdezettek 56 százaléka – pártállástól függetlenül – mégis elképzelhetőnek tartja, hogy Szabó vágya teljesül, és az MSZP valóban Bajnaival vág neki 2010-nek.

A Nézőpont Intézet augusztusi kutatásának meglepetése a Jobbik támogatóinak június óta mérhető szignifikáns csökkenése. Az EP-választás után a teljes népesség körében még 9 százalékot mértek, a nyár végére azonban 5 százalékra csökkent a radikális párt híveinek aránya.

Az MSZP támogatottsága tartósan tíz százalék alá csökkent: augusztusban százból nyolcan szimpatizáltak a kormánypárttal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik