Belföld

Az MDF-fel erősítene Kunczéék egyesülete

Az FN.hu szakértői szerint bizonytalan, mit is akar a Magyar Bálint és Kuncze Gábor nevével fémjelzett új, Szabadelvű Polgári Egyesület elérni. Idejük még van párttá alakulva felkészülni a 2010-es választásokra, ám önállóan szinte esélytelenek. Az MDF-fel közösen viszont már elérhetik a bűvös öt százalékot. Az egyesület mindenesetre megerősítette az SZDSZ szakadását, és kérdés, hogy választ tudnak-e adni a választók kérdéseire, vagy mindez csak a belső konfliktus egy újabb állomása.

A 18 fős parlamenti SZDSZ-frakció 5 tagja: Kuncze Gábor és Magyar Bálint volt pártelnökök (mint alapítók), valamint Hankó-Faragó Miklós, Sándor Klára és Világosi Gábor (mint vezetőségi tagok) részvételével Szabadelvű Polgári Egyesület (SZPE) alakult.

Egyelőre nehéz megállapítani, hogy mi az egyesületalapítók szándéka. Mivel „sem megerősíteni, sem cáfolni” nem akarták, hogy párttá válnának, valószínűsíthető, hogy a résztvevők sem egységesek – véli Mráz Ágoston Sámuel. A Nézőpont Intézet igazgatója szerint a fokozott érdeklődés azonban nem alaptalan: a résztvevők kiterjedt köre azt mutatja, hogy „civilszervezetnél” több alakult.

„Az önálló profil kialakításához és a 2010-es induláshoz még bőven van idejük. Utóbbi azonban a kopogtató cédulák és a kampányköltségek miatt egy laza egyesületnél sokkal feszesebb szervezetet kíván. Ha a mostani kezdetleges formán túl tudnak és akarnak lépni ősszel, az önálló indulási szándék nem zárható ki. A választásokon nem induló pártot szervezni választások előtt nem volna túl logikus” – hangsúlyozta a politológus.

Önállóan esélytelenek

Az önálló indulás azonban aligha garancia a sikerre Mráz Ágoston Sámuel szerint, a liberális mező ugyanis egyre telítettebbé válik. „Tény, hogy jelenleg az SZDSZ az önbevallásuk szerint liberális értékrendű választók alig tizedét tudja megszólítani, de a többiekért versengenek az MDF, az LMP és az MSZP progresszívjai is. S egyikük sincs abban a pozícióban, hogy szavazóit esetleges szövetségese támogatására bíztassa: a liberális szavazókért éles verseny van kibontakozóban” – mondta a szakértő az FN.hu-nak.

Hozzátette: liberális értékrendű választói a Fidesznek is vannak, azaz nem mindegyiküknek szabad a vegyértéke. „Egy új, liberális pártnak így nagyon nehéz, majdhogynem lehetetlen lenne az ötszázalékos küszöböt elérnie” – hangsúlyozta.

Szövetségben az MDF-fel?

Kérdés azonban, hogy mit is akar az egyesület elérni. „Az alapításban Kóka János támogatói, illetve Magyar Bálint szövetségesei vettek részt. A népszerűtlen Kóka távolmaradása Magyar nagyobb befolyására utal” – véli az elemző.

Emlékeztetett, hogy a volt oktatási miniszter májusban az MDF-fel való együttműködésre bíztatta pártját, a „polgári közép” megteremtése érdekében. Az év elején pedig Herényi Károly érzékeltette egy interjúban, hogy a „kapitalista” Kóka Jánossal el tudná képzelni az együttműködést. Lehet, hogy a hivatalosan „szabadelvű-polgári” egyesület ennek az előfutára – jóllehet a mostani MDF-et senki nem képviselte. Ha tehát elindul az új szervezet a választásokon, azt aligha az MDF-fel szemben teszi.

Hogy viszonyulnak Bajnaihoz?

Nem egyértelmű, hogy az egyesület milyen viszonyban van a párttal, ami nyilvánvalóan megnehezíti, hogy önálló arculattal lépjenek fel, és világos, hogy az ismert nevek miatt a nyilvánosság amúgy is az SZDSZ-hez köti az új szervezetet – véli Gyulai Attila.

A Political Capital Institute vezető elemzője hozzátette: a jelenlegi frakciótagok, akik az egyesületet alapították, leginkább azzal pozícionálják majd magukat és politikájukat, hogy milyen viszonyt alakítanak ki a Bajnai-kormányhoz, konkrétabban pedig a költségvetéshez. „A legnagyobb probléma a párt szempontjából azonban az, hogy ezzel a lépéssel már lehet hogy nem is két, hanem három SZDSZ-ről kell beszélni. A pártelnök és a frakcióvezető közötti konfliktus ugyanis intézményesen is két részre szakította a pártot, az egyesület ehhez képest pedig egy újabb törésvonalat jelent” – hangsúlyozta az FN.hu-nak a politológus.

Gyulai Attila szerint a potenciális szavazók szempontjából a legnagyobb dilemmát az jelenti, hogy számukra tud-e újat mondani az egyesület, vagy az egész kezdeményezés megmarad az SZDSZ-en belüli konfliktus újabb állomásaként, ami csak továbbtaszítja majd a választókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik