Belföld

Megvan a pénz a vakcinákra

A Fidesz arra kéri az egészségügyi kormányzatot, tisztázza, hogy ki és miből fogja kifizetni az új típusú influenzavírus, az A/H1N1 elleni védőoltást. Az MSZP szerint meg van rá a forrás.

A vakcina megvásárlásának nincs meg a fedezete, nem szerepel a költségvetési előirányzatokban – mondta Mikola István, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke Budapesten, utalva a Népszabadság hétfői számában megjelentekre, miszerint nincs még pénz az új influenza elleni oltásra.

A politikus hétfői sajtótájékoztatóján hozzátette: információk szerint komoly vita van a pénzügyi szervek és az egészségügyi kormányzat között, hogy ki és hogyan fogja megfinanszírozni az oltóanyagot. Hangsúlyozta: nagyon helytelen lenne, ha az egészségügyi szolgáltató intézetek büdzséjéből vennék el az oltás fedezetét, ezt ugyanis a központi költségvetésnek kell finanszíroznia.

Mikola István kifejtette: a világon ma négy világjárvány van, az AIDS, a tuberkolózis, a malária és az új influenza. Utóbbival kapcsolatban azt mondta, hogy az őszi hónapokban várhatóan tömeges influenza-megbetegedések lesznek Magyarországon, ezért hamarosan el kell kezdeni az oltásokat.

Mikola beoltatja magát

Emlékeztetett, hogy a kormány hatmillió adag vakcinát rendelt, amelyből négymilliót ingyen lehet megkapni, kétmilliót pedig meg lehet majd vásárolni. Arról azonban nem tudni, ki fogja kifizetni a többmilliárd forintba kerülő “vakcinatömeget” – mutatott rá.

Emellett a tömeges oltásban közreműködők is számítanak majd pénzügyi juttatásra – jegyezte meg a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa; hangsúlyozva, hogy úgy tűnik, Magyarország jelenleg jól áll a vakcina-előállítással.

Kérdésre válaszolva szól arról is, hogy le kell ülni a háziorvosok szervezeteivel tárgyalni, nemcsak azért, mert a védőoltások beadása pluszmunkát jelent majd számukra, hanem mert vannak olyan területek, ahol három háziorvosi körzet közül egy van betöltve.

Mikola István – szintén kérdésre – közölte: ő is be fogja oltatni magát.

MSZP: megvan a fedezet

Rendelkezésre áll az új influenzavírus elleni oltóanyagra a pénzügyi fedezet – mondta Kökény Mihály szocialista politikus Mikola István szavaira reagálva.

Kökény Mihály, az egészségügyi bizottság szocialista elnöke azt mondta, mind a megfelelő oltóanyag-mennyiség, mind a fedezet megvan. Hozzátette: a költségvetés tervezetét szeptember 8-án nyújtja be a kormány, a büdzséről pedig a bizottsági és a plenáris üléseken kell véleményt formálni. A politikus ehhez kapcsolódóan elmondta azt is, hogy augusztus 26-án a parlament egészségügyi bizottsága rendkívüli ülésen foglalkozik majd az új influenza elleni magyarországi felkészüléssel.

A szocialista politikus kiemelte: az oltás kipróbálása után szeptember végén, október elején el lehet kezdeni a rendszerszerű oltásokat, továbbá az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) megbízást kapott arra, hogy a megfelelő eljárásrendet kidolgozza.

Az MSZP szakpolitikusa szerint az oltás beadása nem terheli meg majd a háziorvosokat, hiszen az oltások egy részét az iskola- és foglalkozás-egészségügy keretein belül adják majd be, s az is lehet, hogy nem a háziorvos, hanem a szakdolgozó oltja be az embereket.

Kökény Mihály megjegyezte, felelős politikus ellenőrizetlen sajtóinformációk alapján nem nyilvánít véleményt, és felesleges az embereket riogatni.

Hasonlóképpen reagált közleményben az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztálya is. Mint írják, az elmúlt hónapban az ellenzéki szakpolitikusok alaptalanul, politikát csinálva az egészségügyből, folyamatosan riogatják a közvéleményt, a szakmai tények ismerete nélkül félretájékoztatnak.

A tárca emlékeztetett arra is, hogy Magyarország az elsők között kezdte meg a szisztematikus felkészülést az új típusú influenza kezelésére. Az elfogadott influenza-pandémiás terv teljes összhangban van az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ ajánlásaival, és az egészségügyi kormányzat eddig is megtette és ezután is megteszi a szükséges intézkedéseket, és biztosítja az erőforrásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik