Belföld

Aquaworld-baleset: a gyártó szerint biztonságos a szörfmedence

Közleményt adott ki annak a szörfmedencének a gyártója, amelynek aknájába július végén belezuhant egy kisfiú, és a hullámkeltő berendezés szétroncsolta a testét. A skót cég állítása szerint a medence minden előírásnak megfelelt, és az üzemeltetése is biztonságos, ha betartják a használati útmutató rendelkezéseit.

„A szörfmedence a biztonsági előírásoknak megfelel, és biztonságosan üzemeltethető, amennyiben a gyártó által készített használati útmutatóban foglaltakat, így különösen a gyártó által javasolt biztonsági előírásokat betartják, különös tekintettel arra, hogy a berendezés használatba vételét a magyar szakhatóságok engedélyezték” – közölte csütörtökön jogi képviselője útján a Murphys Waves Ltd. A skót cég tervezte és gyártotta a budapesti Aquaworldnek azt a szörfmedencéjét, amelynek aknájába július 23-án belezuhant egy 9 éves kisfiú, akinek a testét a hullámkeltő berendezés szétroncsolta. A belső vizsgálat részeként a szörfmedence skót gyártói július 26-án Budapestre érkeztek, azóta folyamatosan vizsgálódtak.

„Álláspontunk szerint a bekövetkezett tragikus baleset – a rendelkezésünkre álló információink alapján – az üzemeltetés során bekövetkezett súlyos emberi mulasztás következménye, melyről a Murphys Waves Ltd. csak utólag szerzett tudomást” – áll a közleményükben. A skót cég ügyvezetője a balesetről való tudomásszerzést követően haladéktalanul Magyarországra sietett, és személyesen is rendelkezésére állt a nyomozó hatóságnak az ügyben indult vizsgálat elősegítése és mielőbbi lezárása érdekében – tették hozzá.

A nyíl mutatja a

A nyíl mutatja a “gyilkos” aknafedelet (fotó: Farkas Cintia/FN)

A gyártó cég közleménye nyomán az FN.hu az Aquaworldot is megkereste. Kelecsényi Ágnes, az élményfürdő marketingmenedzsere azonban nem tudott a Murphys Waves Ltd. közleményéről, valamint arról sem, hogy a skót cég már lezárta volna a vizsgálatot. “Valószínűleg a rendőrségnek küldték meg a vizsgálatuk eredményét, mert minket nem értesítettek erről, és nem is tudtunk a csütörtöki közleményről” – nyilatkozta lapunknak, hozzátéve: az Aquaworld szörfmedencéje továbbra sem üzemel.

Dolgozók hibáztak

Az Aquaworld július 27-én hozta nyilvánosságra belső vizsgálatának eredményét, amely szerint a műszaki, karbantartói területről, illetve az üzemeltetésről egy-egy munkatárs közvetlen munkajogi felelősségét állapították meg, ennek nyomán a munkaviszonyukat rendkívüli felmondással megszüntették. A két dolgozó az Aquaworld szerint észlelte az aknafedél hibáját, ennek ellenére engedélyezték a szörfmedence elindítását, illetve ennek ellenére nem állították le a működését, pedig hatáskörük ezt lehetővé tette. Két további munkatárs közvetett munkajogi felelőssége is fennáll, ezért a vizsgálat lezárultával azonnali hatállyal felmentették őket a munkavégzés alól.

a víziparadicsom

Az Aquaworld a Megyeri híd pesti hídfője mellett épült, a komplexum 86 ezer négyzetméteren terül el. Két részből áll: az Aquaworld Budapest élményfürdőből, valamint egy szálloda csendes fürdőjéből. Az élményfürdőt 72 méter átmérőjű, 5 emelet magasságú óriási kupola fedi – olvasható a létesítmény honlapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik