Belföld

Strandhalálok: nincsenek felelősök

Az Aquaworldben történt tragikus eset, amelynek során egy kilencéves kisfiú vesztette életét, nem egyedi. A strandbalesetek leggyakoribb áldozatai gyermekek, a felelősségre vonás pedig a legtöbb esetben elmarad. Az üzemeltetők szerint a szülőknek kéne jobban odafigyelniük a gyerekekre.

Egy hete halálos baleset történt az újpesti Aquaworldben, mert egy nyitott fedél miatt beleesett a szörfmedence hullámkeltő berendezésébe, amely szétroncsolta a testét. A BRFK nyomozást indított ismeretlen tettes ellen „halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés” miatt. Az Aquaworld belső vizsgálata két dolgozó közvetlen felelősségét állapította meg, akiket azonnali hatállyal elbocsátottak.

A nyíl a

A nyíl a “gyilkos” aknafedőt mutatja (fotó: Farkas Cintia/FN)

Ezenkívül további két dolgozó közvetett felelőssége miatt rendes felmondási eljárást kezdeményeztek. Ellenben olyan vélemény is elhangzott az ügyben, hogy „borítékolható” volt egy nagyobb tragédia, hiszen nem fordítottak elég időt a fürdő biztonságossá tételére.

Siófokon is tragédia történt

Közben lezárult a siófoki Galérius fürdő belső vizsgálata a létesítmény egyik élménymedencéjébe július 19-én belefulladt kisfiú ügyében. Megállapították, hogy a fürdő részéről sem műszaki, sem emberi mulasztás nem történt.

A kisfiú a nagymamájával, keresztszüleivel és azok 6 éves kislányával érkezett a strandra. Később a keresztszülők egy időre elmentek, és a nagymama felügyeletére bízták a két gyermeket a 30-50 centi mély gyermekmedencében. A nagymama néhány pillanatra nem figyelt oda, ám ez elég volt ahhoz, hogy a kisfiú eltűnjön a szeme elől. Ezután azonnal a keresésére indult, ám rossz irányba, és a kisfiú beleugrott (vagy beleesett) a mélyebb medencébe. Itt már csak az egyik fürdővendég vette észre, miután a lába beleakadt a már elmerült testbe. Az orvosok hamar a helyszínre érkeztek és még tudták stabilizálni a gyermek állapotát, ám a kórházban öt nap múlva a kisfiú életét vesztette.

„Minden kisgyermek mellé nem biztosíthat őrt a fürdő” – nyilatkozta az ügyről Perjési Sándor, a strand vezetője. A rendőrség gondatlan emberölés gyanújával vizsgálatot indított ismeretlen tettes ellen.

Máshol fürödtek a szülők

2007. július 20-án egy 13 éves tornyospálcai fiú fulladt bele a kisvárdai strandfürdő 220 centiméter mély medencéjébe. A gyermeket a mentők megpróbálták újraéleszteni, de nem jártak sikerrel. A gyermek szülei épp egy másik medencében fürödtek, mikor bekövetkezett a tragédia.

2004. július 24-én a mogyoródi Aquaparkban egy úgynevezett „akrobatamedence” 3,5 méteres medencéjébe fulladt bele egy 15 éves gödöllői fiú. Testét egészen a záróráig nem vették észre. A strand belső vizsgálata minden személyi felelősséget kizárt.

2003. július 20-án az esztergomi Palatinus strandon vízbe fulladt egy nyolcéves kisfiú. Délután négy óra körül vették észre a szülők, hogy gyermekük eltűnt. Egy órával később búvárok hozták a felszínre a gyermek holttestét. A mentősök ugyan még megkísérelték az újjáélesztést, de nem jártak sikerrel.

2003. július 5-én Zala megyében, a kehidakustányi termálstrand hullámmedencéjében vízbe fulladt egy 11 éves kisfiú. A gyermek nem tudott úszni, ennek ellenére ment be a 170 centiméter mély, lejtős medencébe. A baleset körülményei meglehetősen zavarosak. Aznap a fiú – aki nem tudott úszni – már egyszer fejest ugrott egy két méter mély medencébe, ahonnan az úszómesterek mentették ki. Később a gyermek anyja szem elől tévesztette a kisfiút, így már csak az élettelen testét tudták kiemelni a vízből. Kehidakustány polgármestere az FN-nek elmondta: egy évig zajlott az ügyészségi vizsgálat, mely végül kizárta az üzemeltetők felelősségét. Elmondása szerint a fiúnak „nem volt félelemérzete”, nem lett volna szabad magára hagyni.

Kirúgták az óvónőket

2003. május 30-án a makói fürdőben vízbe fulladt egy négyéves szikáncsi kisfiú, aki egy óvodás csoport tagjaként érkezett a kisvárosba strandolni.

A fegyelmi eljárás következtében elbocsátották a három óvónőt, mivel súlyos mulasztást követtek el. Az ügyben a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság is nyomozott „foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés” ügyében.

2003. május 27-én az albertirsai strandon fulladt meg egy hétéves kisfiú, akinek holttestére a strand medencéjének egyik lefolyójában bukkantak rá. A gyermeket a medence leeresztésekor keletkezett vákuum szippantotta be a rács nélküli lefolyóba.

A család az eset után kártérítési pert indított a strand üzemeltetőivel szemben, akik tagadták felelősségüket. Állításuk szerint a kisgyermek abban a termálvizes medencében úszott, amelyet 14 éven aluliak nem használhatnak, ám a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság kiderítette: nem volt rács szerelve a lefolyóra, amely megakadályozhatta volna, hogy behúzza a fiút.

A következmény: a bíróság felelősnek találta a strand üzemeltetőjét, akit egy év két hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek. Az úszómester és az albertirsai vízközmű igazgatója szintén egy év körüli felfüggesztett szabadságvesztést kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik