Belföld

Büntethetik az e-mail listák árulóit

Bűncselekménynek minősül augusztus 10-étől a jogtalan haszonszerzési célból való adatkezelés, amelynek büntethetőségét Jóri András adatvédelmi biztos kezdeményezte.

A büntető törvénykönyv módosításával lehetővé válik a felelősségre vonás azokban az esetekben, amikor internetes postafiókon keresztül kéretlen üzenetekben, spamekben kínálnak megvételre jogtalanul összeállított e-mail címeket, elérhetőségeket, személyes adatokat tartalmazó adatbázisokat a küldők – írta közleményében Jóri András.

Bűncselekménynek minősül az illegálisan összeállított, direktmarketing-célú adatbázisok, listák készletezése, fejlesztése, kereskedelme, illetve küldése is – sorolta az adatvédelmi biztos.

Az ombudsman közleményében emlékeztet, hogy a hatályos törvények szerint direktmarketing-célú elektronikus üzenet csak a címzett előzetes hozzájárulásával küldhető. Hozzátette, hogy a megvételre felajánlott adatbázisok általában több száz személy nevét, elérhetőségét és egyéb személyes adatait tartalmazzák, amelyek többnyire jogszerűtlen forrásból származnak.

A törvénymódosítással megerősödik a személyes adatok védelme – hangsúlyozta az ombudsman.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik