Belföld

A neten és az utcán is demonstrálnak a szélsőjobb ellen

Tízezer aláírást gyűjtött össze egy hónap alatt az interneten a Méltóságot Mindenkinek Mozgalom (MMM) nevű civil kezdeményezés azzal a céllal, hogy a csatlakozók aláírásukkal nyilvánosan elhatárolódjanak az Európai Parlamentbe három képviselőt juttató Jobbiktól és annak politikájától. Ezzel párhuzamosan a kirekesztést elutasító demonstrációsorozatot hirdetett a Civilek a szélsőjobb ellen mozgalom.

A Nem az ÉN Nevemben elnevezésű akciót és annak céljait Zolnay János, az MMM egyik kezdeményezője mutatta be.

Az aláírók a következő kijelentéshez csatlakozhatnak egy internetes oldalon: “A Jobbik három képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe. De Morvai Krisztina, Balczó Zoltán és Szegedi Csanád engem, európai polgárt nem képviselnek”. Az aláírók egyharmada arcképével is vállalta állásfoglalást.

“Nem minket képviselnek”

Zolnay János felidézte: június 7-én, az EP-választáson a Jobbik 14,77 százalékot ért el, így három képviselőt küldhet Brüsszelbe.
A mozgalom kezdeményezői nem akarják kétségbe vonni a választás eredményességét, érvényességét vagy eredményét – mondta. Szerinte, amikor az állampolgárok a szavazófülében szavaznak egy pártra, akkor rejtve marad a többihez való viszonyuk.

“A pártok többsége nem minket képvisel” – jelentette ki Zolnay János, aki szerint “a felhíváshoz csatlakozó nemcsak utólagosan, a nyilvánosság előtt magyarázza meg választását – miszerint nem szavazott a Jobbikra -, hanem azt is kifejezésre juttatja, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalmat nem tekinti olyan pártnak, mint a többit, azaz a magyar politikai élet tiszteletre méltó szereplőjének”. Az aláírás pedig nemcsak az elhatárolódás, de a megbélyegzés szimbóluma is – tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Jobbik a választási eredményét tekintve középpárttá vált, amelyet szerinte részben a roma közösség ellen irányuló etnikai gyűlöletkeltésével érte el. Mint mondta: a párt a politikai közösség létét tagadja, amelynek “legbrutálisabb jele” az, amikor a “magunkfajta-magukfajta” terminológiát használja. A “magukfajta” kifejezésnek mindenekelőtt erőteljes antiszemita és homofób tartalma van.

Egy ilyen megkülönböztetésbe bárki tetszés szerint beletartozhat – jegyezte meg.

Eddig tízezer aláírás gyűlt össze

Kovács Éva kezdeményező a honlapról elmondta: eddig tízezer ember aláírása gyűlt össze. A tizenöt nyelvre lefordított kezdeményezéshez külföldiek is csatlakozhatnak, az üzenet nem kizárólag magyarokhoz szól. Más országok is kerültek hasonló helyzetbe – jegyezte meg, ezért várják mindazokat, “akik szolidaritást szeretnének vállalni a szélsőségesek által megtámadott kisebbségekkel”.

Az akció az immár húsz éves brit, Not In My Name nevű kezdeményezés mintájára indult el, akik szintén a szélsőséges politikusok ellen tiltakoznak. Az aláírásokat 2014-ig gyűjtik, amíg a képviselők mandátuma le nem jár.

Mások az utcán demonstrálnak

A kirekesztést elutasító demonstrációsorozatot hirdetett hétfőn Budapesten a Civilek a szélsőjobb ellen mozgalom.

Alföldi Andrea, a szerveződés ötletadója, elindítója a bíróság által lebontásra ítélt XII. kerületi turulszobor előtt tartott sajtótájékoztatón azt közölte: néhány héten belül tartják az első megmozdulást, s a rendezvényeken európai baloldali, zöld és humanista szervezetek képviselői is felszólalnak majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik