Belföld

Orbán: a kormány politikai adócsalók gyülekezete

Orbán Viktor szerint a kétpólusú helyett centrális politikai rendszer látszik kiépülni Magyarországon. A Fidesz elnöke a párt országos választmányának szombati budapesti tisztújító ülésén úgy fogalmazott, a kormány nem más, mint "politikai adócsalók gyülekezete".

Június 7-én, az európai parlamenti választás napján nem “választási baleset” történt, hanem új politikai rendszer jött létre az országban, amely már régóta formálódott a mélyben, de most emelkedett felszínre – közölte Orbán Viktor.

Az ő kormányában sem jobbikos, sem MSZP-s nem lesz

A centrális politikai rendszer lényege szerinte az, hogy egy kormányképes erő létezik a színpadon. “Úgy látnak bennünket az emberek (…), hogy mi vagyunk azok, akik meg tudjuk állítani Magyarország süllyedését, (…) és el tudjuk indítani a felemelkedés útján az országot” – tette hozzá.

Kijelentette: ha lesz egy olyan kormány, amelyet ő fog vezetni, annak nem lesz sem MSZP-s, sem jobbikos tagja.

A pártelnök véleménye szerint aki “a szocialisták által kitalált” szolidaritási alapba befizet, az valójában egy MSZP-s választási pártkasszába fizet be. E szolidaritási alap helyett vissza kellene tenni azt a pénzt, amit elloptak, mert ha nem loptak volna, “nem kellene ilyen merőben szokatlan, európai civilizációkban szinte példátlan módon pénzt kunyerálni jobb módúaktól a szegényebb emberek számára” – hangoztatta.

a jobbik sem akar koalíciót

A Jobbik sem köt koalíciót – közölte Vona Gábor, a párt elnöke Orbán Viktornak, a Fidesz-elnökének arra a szombati kijelentésére reagálva, amely szerint ha lesz egy olyan kormány, amelyet ő fog vezetni, annak nem lesz sem MSZP-s, sem jobbikos tagja.

Semmi sem szent

Úgy vélekedett, a kormánynak semmi sem szent, a hatalmon maradás érdekében politikai adócsalásra is képes. “Azért csalnak, hogy a saját hatalmukat és a saját pénzüket mentsék. (…) Ennek hamarosan vége lesz” – mondta.

Orbán Viktor úgy látja, már magával a törvényalkotással adót csal a kormányzat. Bejelentik, hogy adócsökkentés lesz, és a végén – az adócsalás eredményeképpen – a megszülető törvény adóemelést rendel el – fejtette ki.

A Fidesznek az a dolga, hogy az emberek számára világossá tegye: “az a tény, hogy ma az ország vezetői politikai adócsalók”, nem sarkallhatja arra őket, hogy maguk is “zárójelbe tegyék” a törvényeket – jegyezte meg.

Lezárná a Gyurcsány-Bajnai-korszakot

A pártelnök arra kérte az országos választmányt, erősítse meg azt a korábbi felismerést, miszerint a Gyurcsány-Bajnai-korszak “a letartóztatott polgármesterek, az offshore politikusok és a rabosított titokminiszterek korszaka (…) , ezt a korszakot szeretnénk lezárni” – emelte ki.

Szerinte ennek a korszaknak a fenntartója, az MSZP olyan mértékben zsugorodik, és ezzel párhuzamosan radikalizálódik is, hogy már rég nem a baloldalt képviseli, hanem csak milliárdosok belterjes baráti körét. “Az MSZP-nek már nincs épkézláb vezetője, az MSZP-nek csak üzleti érdekei vannak, és ezek az érdekek tartják életben a Gyurcsány-Bajnai-korszakot” – vélekedett. Orbán Viktor szerint a szocialisták most helyezik el embereiket, most építik be a kádereiket a lehető legfontosabb helyekre a túlélésért.

Úgy látja, a választásokig hátralévő néhány hónap az utolsó nagy összecsapás az emberek reményei és a hatalom tervei között. “A Fidesznek az a dolga, hogy beváltsa a magyarok talán utolsó nagy történelmi lehetőségét. (…) Nincs kiegyezés, nincs könnyű, kényelmes és sima út”, azonban a végén van győzelem – hangsúlyozta.

Győzelem vár a Fideszre

Beszédét úgy zárta, hogy olyan győzelem vár a Fideszre, ahol ünneplés helyett még nehezebb munka, az ország újjáépítése vár rájuk.

Orbán Viktor beszéde után a tisztújítás zárt üléssel folytatódott a VIII. kerületi Polgárok Házában.

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség alapszabálya szerint – amelyet 2006-ban fogadtak el – az országos választmány a szövetség információs, egyeztető és döntéshozó fóruma, amely az alapszabály keretei között a saját maga által megállapított ügyrend szerint működik.

újraválasztották kövért

övér Lászlót választotta elnökének a Fidesz országos választmánya szombati budapesti tisztújító gyűlésén. Az országos választmányt 2002 óta Kövér László vezeti, akit legutóbb 2007-ben egyhangúlag választottak újra elnökké.
Az országos választmány alelnökének Kupper Andrást, Mátrai Mártát, Simicskó Istvánt, Szűcs Lajost, Balogh József Jánost, Rácz Róbertet, Szakács Imrét és Kovács Zoltán választotta meg – írta közleményében Cser-Palkovics András. A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség alapszabálya szerint – amelyet 2006-ban fogadtak el – az országos választmány a szövetség információs, egyeztető és döntéshozó fóruma, amely az alapszabály keretei között a saját maga által megállapított ügyrend szerint működik.

Orbán felhasználja az embereket?

A kormányszóvivő szerint felelőtlenség, hogy a Fidesz elnöke bajba jutott embereket használ fel “politikai játszmáihoz”.

Szollár Domokos ezt arra reagálva közölte, hogy Orbán Viktor szombaton a Fidesz országos választmányának tisztújító ülésén arról beszélt: aki “a szocialisták által kitalált” szolidaritási alapba befizet, az valójában egy MSZP-s választási pártkasszába fizet be.

A kormányszóvivő hangsúlyozta: gazdasági válság idején szükség van kríziskezelő alapra, annak érdekében, hogy a gazdasági válság ne váljon társadalmi válsággá is.

A krízisalap a kormány kezdeményezésére jött létre, de az ügyintézés és a kifizetés helyi szinten, az önkormányzatoknál történik – tette hozzá. Úgy fogalmazott: csak remélni tudjuk, hogy az ellenzéki pártnak ezután nem lesz problémája más, helyi szinten kifizetett pénzekkel, például a szociális segélyekkel – mondta a szóvivő.

Szollár Domokos emlékeztetett arra, hogy a kríziskezelő alapot június közepén hozta létre a kormány, egymilliárd forintos kezdő összeggel. Célja, hogy a számlán összegyűlt pénzből egyszeri, vissza nem térítendő támogatást nyújtsanak azoknak a családoknak, amelyek a válság miatt kerültek nehéz helyzetbe.
Az egyszeri, 20-50 ezer forint közötti – különösen méltánylást igénylő esetben 100 ezer forintos – támogatást azok kaphatják, akik családjában a jövedelem legalább 30 százalékkal csökkent, illetve a lakáshitel törlesztőrészletének növekedése elérte a 30 százalékot.

Közölte, a legfrissebb összegzés szerint a krízisalapban jelenleg 5,5 milliárd forint van. Szollár Domokos azt kérte, aki megteheti, járuljon hozzá a krízisalaphoz.

MSZP: Orbán magából indul ki

Az MSZP szerint Orbán Viktor, a Fidesz elnöke önmagából és “milliárdos bandájának” módszereiből indul ki, amikor a kríziskezelő alapot pártkasszának nézi – mondta Nyakó István, az MSZP szóvivője.

Az ellenzéki pártelnök “fékevesztett hatalomvágyában saját módszereit vizionálja a válságkezelő kormány intézkedései mögött” – vélekedett az MSZP szóvivője azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor azt mondta: aki “a szocialisták által kitalált” szolidaritási alapba befizet, az valójában egy MSZP-s választási pártkasszába fizet be. E szolidaritási alap helyett vissza kellene tenni azt a pénzt, amit elloptak – közölte a pártelnök.

Nyakó István úgy fogalmazott: “Orbán Viktor önmagából és milliárdos bandájának módszereiből indul ki, amikor a kríziskezelő alapot pártkasszának nézi”.

Hozzátette, hogy Orbán Viktor mindenhol a meggazdagodás lehetőségét látja: “családja kőbányái után ezért nézte személyes aranybányájának egész Magyarországot, de tudjuk, Tokaj szőlővesszein is csak neki csepegett a nektár”.
Az MSZP szóvivője szerint a Fideszt és Orbán Viktort csak a pénz érdekli, ezért a mai napig egyetlen fillért sem ajánlottak fel a legelesettebbek megsegítésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik