Belföld

Graffiti-mentesítik a turistacélpontokat

Mintegy 360 millió forintból teljes körű falfirka-mentesítést és vadplakát-eltávolítást végez a főváros a Közterület-fenntartó Zrt. közreműködésével a Hungária körút és az Attila út közötti területen, valamint a legfontosabb kivezető utakon, rakpartokon, hídfőknél.

Bojár Iván András, a Fővárosi Közgyűlés városarculati tanácsnoka rámutatott, hogy az elmúlt évek felmérései azt bizonyítják, hogy Budapest lakossága a közterületek szennyezettségét a város legnagyobb problémái között tartja számon. Az utcákon látható graffitik, illegálisan kihelyezett plakátok és egyéb közterületi szennyeződések az elhanyagoltság érzetét keltik. A városképet és a tisztaságérzetet leginkább az épületeket elcsúfító falfirkák rontják.

A Fővárosi Közgyűlés júniusban áfával együtt 360 millió forintot biztosított Budapest főútvonalainak és turisztikailag kiemelt területeinek vadplakát- és falfirka-mentesítésére. Bojár Iván András hangsúlyozta, hogy merőben új szemlélet mentén született meg a közgyűlés egyhangú döntése. Ennek lényege, hogy már nem csupán a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő közterületekre, ingatlanokra, de a magántulajdonban lévő épületetekre is kiterjed a graffiti-mentesítés. A fővárosi önkormányzat egyidejűleg biztosítja a megtisztított területek ellenőrzését és folyamatos tisztántartását is – jegyezte meg a tanácsnok.

Szeptemberben indulhat az akció

Bojár Iván András leszögezte, hogy komoly megerősítést kapott e közgyűlési döntéssel az évek óta végzett városarculati tanácsnoki munkája.

A politikus kifejtette, hogy a közbeszerzési eljárást követően, várhatóan szeptember-októberben indul az akció, amely az I., II., III., IV., V., VI., VII., VIII., IX., X., XI., XII., XIII. és a XIV. kerületet érinti. Ennek során megtisztulnak a Duna-hidak és lábazataik, az idegenforgalmi és városképi szempontból nem kiemelt aluljárók és a reptéri bevezető út is.

A tanácsnok közölte, hogy a fővárosi önkormányzat a választási és népszavazási kampányidőszakban alkalmi plakáthelyek kihelyezését és letakarítását vállalja és egy budapesti plakáthely-térképet is szeretnének létrehozni.

Határozottabban lépnek fel a falfirkálók ellen

Bojár Iván András leszögezte, hogy a jövőben sokkal határozottabban fognak fellépni a vadplakátozók és a falfirkálók ellen. A tanácsnok felhívta a figyelmet arra is, hogy csakis a nagy területet átölelő, illetve a zéró toleranciára törekvő, és a több elemből álló program megvalósításával lehet észrevehető változásokat elérni a közterületeken.

Újdonságként említette azt is, hogy a jövőben a szükséges egyeztetések után a társasházakról is eltüntetnék a falfirkákat, nem csak az önkormányzati ingatlanokról. Megkezdték az egyeztetéseket a kerületekkel arról, hogy a városrészek is kapcsolódjanak a falfirka-mentesítő programhoz – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik