Belföld

Fodor teljesen visszavonul

Fodor Gábor az őszi ülésszak kezdetétől lemond képviselői mandátumáról - közölte a politikus az SZDSZ elnökeként tartott utolsó sajtótájékoztatóján.

Fodor a lemondását azzal indokolta, hogy nem kíván egy olyan frakcióban dolgozni, ahol a frakcióvezető azon munkálkodik, hogyan lehet a pártot szétverni, és olyan helyzetbe hozni, ahol az SZDSZ a “teljes reménytelenség útjára tévedhet”. Utalt arra, hogy a programjáról komoly vita alakult ki az SZDSZ-ben, és amikor fizetett hirdetésekben, deklarációban támadták, akkor ő program végigvitelével szemben a pártegység megőrzése mellett döntött.

Tiszteli az elnökjelölteket

Fodor Gábor arra is kitért, június 7-e óta azt látja, hogy az SZDSZ nem tanult abból, ami a választásokon történt. Mint mondta, azt várta, hogy kialakul egy belső összefogás, kiállnak a párt egykori vezetői és a saját felelősségüket elismerve hajlandóak odaállni egy program mellé, miközben világossá teszik, hogy mindent meg kell tenni a párt megmentéséért. Ezt azonban nem látja – jegyezte meg.

A leköszönő pártvezér kijelentette, minden tisztelete a szabad demokraták három elnökjelöltjéé, és a lemondásról szóló döntést azért hozta meg, hogy a következő elnöknek meglegyen a lehetősége, hogy ő döntsön a megüresedő mandátumról.

Kóka: szeptemberben kellett volna

Jobb lett volna, ha Fodor Gábor tavaly szeptemberben mond le – reagált Kóka János a volt pártelnök búcsúzó sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

Az SZDSZ frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy akkor talán a pártnak még ma is volna esélye. “Akkor kellett volna lemondani, amikor Fodor Gábor a szakértői kormány létrehozása ürügyén vissza akarta vinni az SZDSZ-t a koalícióba” – jelentette ki Kóka János.

Fodor Gábor neki címzett kijelentéseire az MTI-nek úgy reagált, hogy szerinte elég lett volna, ha a távozó elnök annyit mond: lemondok, mert elnökségem alatt tönkrement az SZDSZ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik