Belföld

Demszky várja a BKV-vezér nyilatkozatát

A fővárosi önkormányzat vezetése elvárja Kocsis István BKV-vezérigazgatótól, hogy mielőbb tegyen nyilatkozatot arról, mi a valóságtartalma azoknak a sajtóban megjelent híreknek, amelyek még a villamos művek vezérigazgatójaként gyanús ügyekkel hozták őt összefüggésbe. Kocsis viszont jövő héten szabadságon lesz.

Demszky Gábor főpolgármester és Steiner Pál MSZP-frakcióvezető – akik az MTI-től értesültek arról, hogy Kocsis István a jövő héten külföldön lesz – hangsúlyozták, hogy ez olyan fajsúlyú kérdéskör, amelynek tisztázása nem várhat heteket. Ezért joggal elvárható, hogy a vezérigazgató akár a szabadságának megszakításával is, de megtegye azt a nyilatkozatot a BKV felügyelőbizottsága (fb) előtt a jövő héten – mondták.

Demszky Gábor közölte, értesíteni fogja Kocsis István arról, hogy “óriási tétje van a lépésének”, ezért javasolja neki, hogy jelenjen meg az fb előtt.

Felháborító időhúzás?

Steiner Pál “felháborító és megdöbbentő” dolognak tartja azt, hogy a vezérigazgató a helyzet gyors tisztázása helyett időhúzásra törekszik. A frakcióvezető rámutatott, hogy Európából bárhonnan néhány óra alatt hazatérhet a vezérigazgató és megteheti a nyilatkozatát. Úgy vélte, ha ez a lépés elmarad “a Főpolgármesteri Kabinetnek el kell gondolkodnia azon, hogy mit tegyen”. Ha a vezérigazgató nem jön haza az fb ülésére, s nem tesz nyilatkozatot, “akkor fel kell vetni vele szemben a bizalmi kérdést” – jelentette ki.

Székely Gábor (SZDSZ), a BKV fb elnöke elmondta, Kocsis István vezérigazgatótól azt a tájékoztatást kapta, hogy külföldi szabadsága miatt nem tud részt venni az fb jövő szerdai ülésén. Hozzátette, az fb-tagokkal egyeztetnek majd arról, hogy mikor lehet újabb ülést tartani. Szerinte erre legkorábban július 27-én van esély. Székely Gábor szerint egyébként az is elképzelhető ez ügyben, hogy Kocsis István írásbeli nyilatkozatot juttat el az fb szerdai ülésére.

Kocsis perelne

Demszky Gábor keddi felszólítására, hogy elvárható, Kocsis István reagáljon az őt ért vádakra, és tisztázza magát azok alól a nyilvánosság előtt, a vezérigazgató még aznap közleményben tudatta, hogy jó hírnév csorbítása miatt több sajtóorgánumot beperel. A BKV közleménye szerint “a valótlan és esetenként rágalmazó sajtóhírek ráadásul nem csak a vezérigazgató, hanem a cég megítélésének sem kedveznek”.

Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes többhetes külföldi szabadsága előtt a múlt pénteken Steiner Pálhoz írt levelében felhívta a figyelmet arra, hogy az utóbbi időben a sajtó “egyre újabb, gyanús ügyletekkel vádolja meg” Kocsis Istvánt, még a Magyar Villamos Művek vezérigazgatójaként végzett tevékenységével kapcsolatban.

A főpolgármester-helyettes ezért felvetette, szükséges és hasznos lenne, ha az adott helyzet politikai kezeléséért az MSZP-frakció átgondolná, hogy az SZDSZ-szel egyeztetve kell-e, szükséges-e valamilyen lépést tennie.

Nincs összefüggésben a szabadságolással

Steiner Pál szerint nem lehet párhuzamot vonni a Kocsis István és Hagyó Miklós szabadságával kapcsolatban felmerült “visszahívási igények között”. A frakcióvezető ezt azzal összefüggésben mondta, hogy a koalíciós egyeztetésen az SZDSZ rosszallását fejezte ki amiatt, hogy Hagyó Miklós idén is ügyeket létrehozva ment szabadságra.

Steiner Pál hangsúlyozva, hogy Demszky Gábor a fővárosi önkormányzat első számú vezetője, megjegyezte, nem tartja szerencsésnek, hogy a városvezetésben a szocialistákat képviselő Hagyó Miklóst kabinetfőnökén keresztül hívta haza a főpolgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik